Damen bezorgt Excelsior bonuspunt

Toen de thuiswedstrijd eind november tegen FC Utrecht in 3-3 eindigde, voelde dat aan als een forse nederlaag. Deze zaterdagavond was het andersom. Het werd 0-0 in Stadion Galgenwaard en dat zorgde voor een wonderbaarlijk punt, een die aanvoelde als een overwinning.

Ook al won Excelsior opnieuw niet in Utrecht – iets wat in 22 jaar eredivisie nog nooit gebeurde – zorgde het punt voor tevredenheid. Want op het eerste kwartier na, was het FC Utrecht dat het spel maakte en dreigend was. Excelsior gaf veel ruimte weg, speelde onzorgvuldig en gaf de bal vaak weg op gevaarlijke posities, maar bleef overeind.

Excelsior kreeg slechts twee noemenswaardige kansen. Na zestien minuten bracht doelman David Jensen redding op een goede vrije trap van Ali Messaoud. Ryan Koolwijk, die door een gele kaart geschorst is tegen PSV, schoot in de 65ste minuut met een afstandsschot in de handen van de doelman.

Aan de andere kant stond met Alessandro Damen een doelman die veel meer te doen kreeg, en zonder twijfel de man van de wedstrijd was. Want op de momenten dat FC Utrecht een keer niet matig in de afwerking was, stond daar de doelman van Excelsior. Zijn heldenrol vervulde hij voornamelijk in de tweede helft, waarin Excelsior niets te zeggen had.

FC Utrecht nam na de rust – na een gezapige eerste helft – direct het initiatief. Na tien minuten had Excelsior alle geluk van de wereld toen Sander van der Streek van dichtbij tegen de binnenkant van de paal schoot. Andere schoten of kopballen gingen naast, of telkens weer in de handen van Damen.

Vijf minuten voor tijd was daar hét moment van de doelman. Sander van der Streek kopte richting de kruising, en de 1-0 leek dan toch in de maak. Maar met een geweldige redding tikte Damen de bal via de paal tot corner. Daarmee bezorgde hij Excelsior een bonuspunt. Een gestolen punt, op een lelijke manier, maar wat maakt het uit. Ieder punt is er één.