Een makkelijk ‘Avondje NAC’

Met een grote grijns stond Adrie Poldervaart zaterdagavond de pers te woord. En terecht, want Excelsior behaalde op bezoek bij NAC Breda verrassend eenvoudig de eerste overwinning van het seizoen. Na een punt tegen Fortuna Sittard en een kansloze wedstrijd in De Kuip waren het drie enorm belangrijke punten tegen een concurrent. En een mooi cadeau van de spelers op de 23e verjaardag van Pro Excelsior.

Want stel je de stand voor als Excelsior had verloren in Breda. Dan stonden de Kralingers in de gevarenzone en was de achterstand op bijvoorbeeld NAC Breda en Willem II al opgelopen tot vijf punten. Na drie wedstrijden zegt de stand niet alles, maar de negende plaats waar Excelsior nu staat is een heerlijk einde van de maand augustus.

Vooraf had niemand durven dromen dat het zo gemakkelijk zou gaan in Breda. Zonder de geschorste Luigi Bruins en geblesseerde Anouar Hadouir was de verwachting dat Excelsior een lastig Avondje NAC tegemoet zou gaan. Het tegendeel werd bewezen. Al na 15 minuten kon het uitvak voor het eerst juichen toen Ali Messaoud geklungel in de Bredase verdediging afstrafte.

Excelsior controleerde de wedstrijd van begin tot einde en zag dat NAC Breda weinig tot niets kon inbrengen. Het was het tegenovergestelde van de wedstrijd in De Kuip. Toen stond Excelsior machteloos op het veld, was het tempo in het speel heel laag en kon de ploeg nauwelijks iets creëeren. Zaterdag was het Excelsior dat vrijwel moeiteloos overeind bleef. NAC Breda kreeg voor rust wel enkele kansen, maar de 1-0 voorsprong kwam voor rust niet in gevaar.

Zoals het tegen Fortuna Sittard kort na rust finaal mis ging, zat het nu mee voor Excelsior. Mikael Anderson liet voor het eerst echt van zich spreken met een goede actie op de achterlijn. Jeffry Fortes was vanuit de verdediging meegelopen en het leverde een doelpunt uit het boekje op. En een verdienstelijke 2-0 voorsprong binnen negen minuten na rust.

Even leek Excelsior het dan alsnog lastig te krijgen. Voor de tweede keer dit seizoen was een beslissing van de VAR in het nadeel van Excelsior. Twintig minuten voor tijd ging de bal op de stip na een handsbal van Jurgen Mattheij. Het thuispubliek leefde op dat moment flink op, maar was binnen enkele seconden weer stil. Het was namelijk Sonny Stevens die een slecht ingeschoten strafschop van Mitchell te Vrede stopte.

Zo verloor niet alleen Mitchell te Vrede, maar ook Mitchell van der Gaag van zijn oude club. Want Excelsior kon de wedstrijd in de laatste twintig minuten moeiteloos uitspelen. De Kralingers brachten weinig meer, maar het was ook niet nodig. De gemiste strafschop leek NAC te doen beseffen dat er deze avond niets te halen viel tegen Excelsior, dat in de hele wedstrijd eigenlijk niets weggaf.

En zo zat alles een keer mee voor Excelsior, met een zeer verdienstelijke uitslag in Breda als resultaat. De wedstrijd laat ook zien dat er zeker niet te snel mag worden geoordeeld over de ploeg dit seizoen. Het spel was dan misschien nog niet prachtig, maar de overwinning was dikverdiend. Het is een mooie voorbode voor de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag van volgende week.

Dan rest ons nog complimenten aan NAC Breda. Niet door het uitvak, want een plakkende vloer, aquariumglas en net komen de wedstrijd niet ten goede, maar wel door hun gastvrijheid voorafgaand aan de wedstrijd. Onze supporters mochten voor de wedstrijd tussen de NAC-supporters een biertje drinken op het supportersplein. Een mooie beleving, positieve reacties van onze supporters maar bovenal zoals voetbal hoort te zijn.