Excelsior eindigt op de 11de plaats

Excelsior heeft het seizoen afgesloten met een onnodige 1-2 nederlaag tegen nummer twee Ajax. Daarmee eindigen de Kralingers het prachtige seizoen met 40 punten op de elfde plaats.

Excelsior was in de eerste helft de betere ploeg. Ajax, dat niet met de sterkste opstelling startte, kreeg nauwelijks noemenswaardige kansen in de eerste 45 minuten. Excelsior kreeg al na zes minuten de eerste grote kans, toen Fortes net voorlangs schoot.

Tien minuten later was de enige grote kans van Ajax in de eerste helft. De Wijs tastte mis waardoor Kluivert alleen op Kristinsson af ging, maar de doelman van Excelsior voorkwam een doelpunt.

In de twintigste minuut werd Excelsior een handje geholpen door De Ligt. De verdediger van Ajax speelde terug op Lamprou, maar de doelman had dit niet door. De terugspeelbal belandde zo tegen de touwen en Excelsior kwam verdiend op 1-0.

In de eerste tien minuten na rust gaf Excelsior de wedstrijd volledig uit handen. Nog geen drie minuten na de rust kopte Kluivert van dichtbij de 1-1 binnen. Vijf minuten later brachten eerst Kristinsson en het hoofd van Mattheij nog redding, maar daarna ging de bal op de stip. Dolberg liet Kristinsson kansloos en zo stond het acht minuten na rust ineens 1-2. Excelsior probeerde het nog wel, maar kwam niet meer tot scoren.

Excelsior eindigt het seizoen met 40 punten en daarmee is dit het op-drie-na beste seizoen ooit. Alleen in de seizoenen 1979-1980 (41), 1983-1984 (44 punten) en 1982-1983 (45) werden meer punten behaald. Daarnaast eindigde de ploeg alleen in de seizoenen 1979-1980 en 1982-1983 nog hoger op de ranglijst (9de plaats).

Excelsior – Ajax: 1-2 (1-0)
20. De Ligt (eigen doelpunt) 1-0
48. Kluivert 1-1
53. Dolberg (strafschop) 1-2

Scheidsrechter: Nijhuis
Toeschouwers: 4.400

Opstelling Excelsior: Kristinsson, Karami, Mattheij, De Wijs, Fortes, Faik, Messaoud (73. Vermeulen), Koolwijk (79. Caenepeel), Elbers, Van Duinen en Hadouir (69. García).