Excelsior meldt zich in subtop

Excelsior beleefde zaterdag een wel heel erg welkome avond tegen Vitesse. De ploeg herstelde zich uitstekend van de wanprestatie in Zwolle twee weken terug en won verrassend maar verdiend met 2-0 van Vitesse. Met twaalf uit negen heeft Excelsior zich op een kwart van de competitie gemeld in de subtop.

Hoewel Jeffry Fortes op basis van de volledige wedstrijd werd verkozen tot Pro Excelsior Man of the Match, ging het na afloop maar over één iemand: Alessandro Damen. De reservedoelman kreeg in blessuretijd onverwacht een heldenrol. Het had niet mooier kunnen zijn. Want als je iemand dit moment gunt, is het Damen wel.

Voor Damen zijn heldenrol kon vervullen, zat de wedstrijd er al bijna op. Na een saai eerste halfuur kreeg Excelsior het betere van het spel. Het eerste hoogtepunt was een dwarrelschot van Jerdy Schouten, die na een goede actie van Marcus Edwards op de paal schoot. Daarna werd een doelpunt van Jeffry Fortes afgekeurd vanwege buitenspel. Niet veel later, vijf minuten voor rust, stond er wel 1-0 op het scorebord. Het leek op een doelpunt van Jeffry Fortes, maar achteraf werd duidelijk dat het een eigen doelpunt van Max Clark was.

Na rust had Vitesse het overwicht, maar kregen de Arnhemmers de bal er gelukkig niet in. Excelsior had aan één kans genoeg. Jurgen Mattheij schoot een afgeslagen corner met een volley langs alles en iedereen heen, ook achter Eduardo: 2-0. Het was een doelpunt die de verdediger niet vaak meer zou scoren. Geef hem nog 99 keer zo’n bal en de kans is groot dat de bal 99 keer over of naast gaat. Het maakt het doelpunt alleen maar mooier en de zege leek bovendien binnen. Maar Excelsior zou Excelsior niet zijn als het niet alsnog spannend werd.

Toen Sonny Stevens in de eerste minuut van de blessuretijd rood kreeg omdat hij Roy Beerens naar de grond trok en de bal op de stip ging, leek dan ook ineens niets meer zeker. Want daarvoor heeft het dit seizoen al te vaak tegen gezeten. Een geluk was dat Adrie Poldervaart nog maar twee keer had gewisseld en er geen veldspeler onder de lat hoefde te staan, maar Alessandro Damen zijn handschoenen kon aantrekken. Zoals gezegd ontpopte de onfortuinlijke doelman zich op dat moment tot dé held van de avond.

Invallen en direct een strafschop tegen is als keeper één van de meest ongelukkige momenten om in het veld te komen, maar ook om zich te ontpoppen tot held. En dat is wat Damen deed. Hij dook in de goede hoek en stopte de strafschop van Oussama Darfalou. Dat was onder meer te danken aan goed huiswerk van keeperstrainer Ronald Graafland, verklaarde de doelman achteraf. De heldenrol van Damen is er niet minder om. “Soms worden verhalen geschreven en ik denk dat dit echt zo’n verhaal is”, waren de lovende en zeer terechte woorden van Adrie Poldervaart.