Excelsior officieel gehandhaafd

Excelsior heeft zich zaterdagavond dankzij een 1-1 gelijkspel bij PEC Zwolle definitief gehandhaafd in de Eredivisie. Daarmee speelt Excelsior voor de tweede keer in de historie vijf achtereenvolgende seizoenen in de Eredivisie. Alleen in de seizoenen 1982-1983 en 1983-1984 was Excelsior nog eerder zeker van officiële handhaving.

Excelsior kreeg via Ali Messaoud na dertien minuten spelen de eerste grote kans. Ryan Koolwijk stuurde de middenvelder met een goede voorzet één op één richting richting keeper Diederik Boer, maar Messaoud schoot naast. Niet veel later reageerde Ögmundur Kristinsson, die voor het eerst in vier maanden weer onder de lat stond, alert op een schot van Namli.

Twee minuten later kwam PEC Zwolle alsnog op voorsprong na een schitterend schot van Mohktar. Excelsior had in de laatste 25 minuten van de tweede helft weinig in te brengen en had het aan Kristinsson te danken dat het 1-0 stond bij rust.

Een kwartier na rust werd Levi García door Ehizibue naar de grond gehaald binnen het strafschopgebied. Hoewel scheidsrechter Bax alle recht had om niet te fluiten voor een strafschop, ging de bal op de stip. Topscorer Mike van Duinen scoorde vanaf de strafschopstip koelbloedig zijn zevende doelpunt van het seizoen.

In het laatste halfuur ging de wedstrijd op en neer en kregen zowel PEC Zwolle als Excelsior meerdere kansen, maar kwamen beide ploegen niet meer tot scoren.

Ondanks het gelijkspel is de droom van Europees voetbal voorlopig verleden tijd door de overwinningen van ADO Den Haag en SC Heerenveen. Desondanks blijven alle supporters uiteraard hopen. Woensdagavond wacht alweer de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

PEC Zwolle – Excelsior: 1-1 (1-0)
17. Mohktar 1-0
57. Van Duinen (strafschop) 1-1

Gele kaarten: Sandler, Ehizibue (PEC Zwolle), Mattheij, Van Duinen en Hadouir (Excelsior)