Het houdt niet op

“Dit moet een keer ophouden.” Denis Mahmudov verwoordde na afloop tegenover de camera van FOX Sports het gevoel wat de Excelsiorsupporter al wekenlang heeft. In Alkmaar leek het eindelijk een keer mee te zitten. Maar helaas, de wedstrijd duurde welgeteld 30 seconden te lang.

Was de overwinning van AZ verdiend? Jazeker. De cornerverhouding van 23-3 zegt voldoende over het spelbeeld in een matige wedstrijd. Maar dat maakt het niet minder zuur. AZ begon sterker, maar had halverwege de eerste helft een moeilijke fase. Daar maakte Excelsior gebruik van door de Alkmaarders te verrassen met de 0-1. Messaoud kon het zelf proberen, maar legde terug op Mahmudov. En die schoot de bal van buiten de zestien geweldig binnen.

Negen minuten duurde de pret. Daarna leek Mattheij de bal weg te werken tot corner, maar stond daar Ouwejan nog. Die zette een voet tegen de bal en Til kopte de gelijkmaker binnen.

Een kwartier na rust had Excelsior weer tegen de verhouding in op voorsprong kunnen komen, maar Omarsson kreeg zijn voet niet goed tegen de bal na een piekfijne voorzet van Burnet. En dat was het verder wel zo’n beetje aan de kant van Excelsior.

Het bleef verder bij tegenhouden, vooral in het laatste kwartier. Maar Alessandro Damen deed prima zijn werk en Excelsior leek een punt mee te nemen. Goed voor het zelfvertrouwen. Toch kreeg het zelfvertrouwen voor de zoveelste keer een nog grotere dreun te verwerken.

Dertig seconden voor het einde van de vier minuten blessuretijd geeft Idrissi voor vanaf links. Er staan, inclusief Damen, acht spelers van Excelsior in de zestien. De helft verdedigt een denkbeeldige speler. Om Johnsen, de man die de bal binnenkopt, staan drie spelers. Mahmudov noemde het na afloop pech, wij noemen het slecht verdedigen. Nog twee punten verwijderd van de streep. Nog even volhouden, het is bijna winterstop.