Ineens ging alles fout

Excelsior kende vrijdagavond een droomstart tegen FC Utrecht. Kort na de start van de tweede helft was deze droom aan diggelen geslagen. Zoals vaker dit seizoen werd een voorsprong verspeeld. Ditmaal een 3-0 voorsprong: de spectaculaire ontmoeting eindigde in 3-3.

Tien, tien, tien, tien! De supporters wisten halverwege de eerste helft niet wat ze meemaakten. Na 8 minuten stond het al 2-0 (Ómarsson en Koolwijk) en na 26 minuten maakte Bruins vanaf de stip de derde Kralingse treffer van de avond. Met goed voetbal was Excelsior op weg naar een daverende stunt op een op voorhand lastige avond tegen de nummer vijf van de eredivisie.

FC Utrecht begon beter aan de wedstrijd en kreeg twee goede kansen in de eerste vijf minuten, maar vond Stevens op zijn weg. Daarna nam Excelsior het initiatief en met effectief voetbal was de voorsprong bij rust riant.

Na rust ging alles fout wat maar fout kon gaan. Na zeven minuten verliet Schouten al noodgedwongen het veld met een hamstringblessure. Daarna kwam FC Utrecht in een tijdsbestek van tien minuten terug tot 3-3. Excelsior zag intussen ook Koolwijk nog eens geblesseerd uitvallen. Een kwartier voor tijd gold hetzelfde voor Lorenzo Burnet.

Over de gelijkmaker kan lang worden nagesproken. Eerst werd een vrije trap gegeven op de rand van het strafschopgebied, maar op aanraden van de VAR ging de bal alsnog op de stip. De VAR greep dus in, maar het is onbegrijpelijk dat de VAR niet zag dat Mahmudov gewoon de bal speelde. Iets wat ook scheidsrechter Martens na afloop zei, die toegaf dat de strafschop onterecht was.

Ook zonder de gegeven strafschop was FC Utrecht waarschijnlijk teruggekomen tot 3-3. Excelsior was na rust geen schim meer van de ploeg in de eerste helft toen Schouten en Koolwijk geblesseerd uitvielen. Tel daarbij op dat ook Mattheij er niet bij was door een schorsing en er stond ineens een heel andere ploeg dan normaal op het veld.

Het zorgde ervoor dat Excelsior niet in de buurt kwam van de 4-3, ook niet nadat FC Utrecht vijf minuten voor tijd met tien man kwam te staan. Vooraf hadden we getekend voor een punt tegen de Utrechtenaren, maar op deze manier voelt het punt aan als een nederlaag. En dan wacht volgende week de uitwedstrijd bij PSV…