Lamgeslagen Excelsior op weg naar nacompetitie

Het komt niet slecht uit dat de thuiswedstrijd tegen AZ is uitgesteld naar 15 mei. Over vier dagen wéér spelen was te snel geweest, concludeerde Ricardo Moniz tegen RTV Rijnmond. Hij zag dat de 95 minuten in Den Haag al veel te lang waren voor zijn ploeg. “Mentaal zijn we nu allemaal dood.” Voor de supporters is het eveneens geen straf, om twee weken lang het voetbal van Excelsior niet te hoeven aanschouwen.

In de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag kon Excelsior de laatste strohalm grijpen. Het was alles of niets. Winst zou betekenen dat het verschil met de veilige vijftiende plaats nog maar twee punten zou zijn. Maar als één van de aanknopingspunten volgens de trainer is dat je geen bus hebt geparkeerd bij ADO Den Haag, dan weet je dat het écht goed mis zit bij dit elftal. ADO won met 3-1.

Het wegwerpgebaar van Ryan Koolwijk in de tweede helft, toen er ‘voetballen, voetballen’ werd gescandeerd na het zoveelste balverlies was typerend. De aanvoerder bood na afloop weliswaar direct zijn excuses aan, maar moet veel beter weten. En Koolwijk zal zelf toch ook wel door moeten hebben gehad dat de tweede helft niet om aan te zien was?

De strijd ontbrak opnieuw. Dat Excelsior slechts drie overtredingen maakte, zegt genoeg. Al wekenlang pakt Excelsior nauwelijks kaarten, laat de ploeg iedereen maar lopen. Geen van de spelers leek ook donderdagavond te beseffen dat álles gegeven moest worden om te proberen nacompetitie te ontlopen. Om over al het balverlies maar te zwijgen. Na rust stond er een ploeg die zelfs een niveau lager faliekant door de mand zal zakken.

En dat terwijl de eerste helft nog aanknopingspunten bood. Na twee minuten keek Excelsior weliswaar al tegen een achterstand aan – wie anders dan Excelsior-killer Abdenasser El Khayati – maar de ploeg herstelde zich snel. Via Jeffry Fortes, de enige veldspeler die ook in de tweede helft een voldoende verdiende, was het nog geen tien minuten later alweer gelijk. Excelsior domineerde daarna, en durfde het zowaar zelfs meerdere keren van afstand proberen te schieten.

Maar tot de verdiende voorsprong kwam het niet. En dan past het volledig in het huidige seizoen dat de bal er na een corner (doelpunt Danny Bakker) wél ingaat. 2 schoten op doel, 2 goals. Een zeer efficiënt ADO. Dat de Hagenezen na rust maar één keer scoorden (via Sheraldo Becker), was haast een wonder. Excelsior kwam lamgeslagen uit de kleedkamer. De hoop leek allang opgegeven.

Net als het laatste beetje hoop dat nacompetitie nog kan worden ontlopen is verdwenen. In theorie kan het nog. Excelsior kan nog twee keer winnen, aan die woorden van Ricardo Moniz is niets gelogen. Maar zie met dit elftal nog maar een wedstrijd te winnen. In de play-offs kom je niet weg met dit voetbal. Als je daarin zo doorspeelt, lig je er na de eerste de beste wedstrijd al uit.

De komende 16 dagen zal Excelsior in elk geval geen eredivisiewedstrijd verliezen. Dat zal even wennen zijn.