Onze Robin is beter

Het ging in de week voorafgaand aan de stadsderby tegen Feyenoord maar over één Robin. Het was die andere Robin die zondag de show stal op Woudestein. Weer was het eerste balcontact van Van der Meer goud waard. 2-1 winst op Feyenoord!

Al snel werd duidelijk dat er iets mogelijk was voor Excelsior. De Kralingers kwamen in de eerste helft alleen in de slotfase echt in de problemen. Het was verder Excelsior dat het meest fris en bevlogen speelde. Feyenoord speelde bovendien alsof er niets meer op het spel stond, nu de Klassieker was gewonnen.

De grote man van de eerste helft was Marcus Edwards. Was er gevaar, dan was de Engelsman daarbij betrokken. Edwards zorgde vanaf de rechterflank voor veel dreiging. Het leverde helaas geen doelpunt op. Nadat hij zelf twee keer had kunnen scoren, wilde hij dat vijf minuten voor rust overlaten aan Mounir El Hamdaoui. Die pass was niet goed, waardoor een enorme kans vervlogen ging.

Vlak voor rust was Alessandro Damen van onschatbare waarde, toen Feyenoord voor het eerst echt dreigend werd. Nadat Thomas Oude Kotte eerder een bal van de lijn haalde – eerst redde Damen tweemaal – bracht Damen op slag van rust een geweldige redding op een kopbal van Robin van Persie.

In de tweede helft leek er weinig overgebleven van het tamme Feyenoord. Al na een minuut schoot Steven Berghuis op de paal en in de 54ste minuut schoot Robin van Persie beheerst binnen, nadat hij de bal in de voeten gespeeld kreeg van Lorenzo Burnet: 0-1.

Maar waar normaal de koppies omlaag gaan bij Excelsior, leek de achterstand nu een signaal om de druk nog maar wat op te voeren. Nog geen tien minuten later stond het alweer gelijk. Na een geweldige aanval was Ali Messaoud het eindstation.

Daar blijf het niet bij: het geloof op drie punten bleef groeien en groeien. Excelsior bleef dreigend spelen – zeker nadat nieuweling Dennis Eckert in het veld was gekomen – en kreeg kansen, maar zag doelman Kenneth Vermeer in de weg staan. Het leek een gelijkspel te worden, wat op voorhand een uitstekend resultaat zou zijn geweest.

Tot de meesterzet van Adrie Poldervaart. Hij bracht Robin van der Meer, niet als verdediger maar als linksvoor. Van der Meer gaf vorige week als supersub met zijn eerste balcontact de assist op de bevrijdende 2-0 van El Hamdaoui. Ditmaal was het andersom.

El Hamdaoui zat er al een tijdje helemaal doorheen, kon nauwelijks meer. Toch kon hij het nog opbrengen om één sprintje te trekken nadat hij de bal simpel veroverde van de uiterst zwak spelende Tonny Vilhena. Wat volgde was een geweldige voorzet. En daar stond Robin van der Meer.

Hij scoorde zijn eerste doelpunt in de eredivisie. Eén die verdiende bonuspunten opleverde. Eén om nooit te vergeten. Met een volley à la Marco van Basten schoot hij schitterend raak. Met zijn eerste balcontact, nog geen dertig seconden in het veld.