2006: Half dozijn tegen Heracles

Excelsior speelt woensdagavond in de laatste doordeweekse speelronde de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Theo Zwarthoed, maar vooral Luigi Bruins zullen de ontmoeting van twaalf jaar geleden niet zijn vergeten. Beide spelers waren erbij, toen de Almeloërs op 25 november 2006 met 6-1 werden verslagen.

Het was pas de tweede Eredivisieontmoeting tussen beide ploegen, die elkaar niet veel ontliepen op de ranglijst. Excelsior was met dertien punten uit evenveel wedstrijden de nummer dertien en Heracles stond met één punt meer een plaatsje hoger. Op Woudestein waren beide ploegen echter allesbehalve aan elkaar gewaagd.

Dat Excelsior die avond de op-één-na-grootste overwinning in de Eredivisie zou behalen, was na een kwartier spelen nog een utopie. Beide ploegen speelden vanaf de eerste minuut vol op de aanval en dat leverde een kansenfestijn op. Everton zette Heracles Almelo vanuit een goed ingestuurde vrije trap vroeg in de wedstrijd op voorsprong.

Na de achterstand nam Excelsior het heft in handen en na een halfuur spelen scoorde Andwélé Slory na een schitterende combinatie met Luigi Bruins op eveneens schitterende wijze de gelijkmaker. In de blessuretijd van de eerste helft zorgde aanvoerder Jos van Nieuwstad er via de kluts voor dat Excelsior met een voorsprong ging rusten. Kort daarvoor kwamen de Kralingers nog goed weg, toen Robbert Schilder op de paal schoot.

De kansen bleven ook in de tweede helft aanhouden en kort na kort was Heracles Almelo tweemaal dichtbij de gelijkmaker. Eerst had Theo Zwarthoed een goede redding en daarna kopte Sigourney Bandjar een schot van Mark Looms van de doellijn. Het zou al vroeg in de tweede helft al de laatste kans van Heracles Almelo zijn.

Negen minuten na rust haalde Peter Reekers namelijk de doorgebroken Slory neer, die na een geweldige actie van Bruins was opgedoken in het strafschopgebied. Reekers werd met rood van het veld gestuurd en Bruins benutte de strafschop. In de eerste helft was Excelsior nog onterecht een strafschop ontnomen. Vier minuten later was de wedstrijd na een snelle counter al beslist na de 4-1 van Sebastiaan Steur.

Excelsior was heer en meester en de combinatie van een razendsnel aanvalstrio en de overtalsituatie leidden tot een 6-1 overwinning. Excelsior hoefde telkens maar even aan te zetten en het was direct raak: Bruins maakte na een schitterende actie zijn tweede en Guillano Grot maakte het halve dozijn op aangeven van Sebastiaan Steur compleet.