2016: Kater dankzij ADO-debutant

Excelsior speelt vrijdagavond de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, dat een ware angstgegner op Woudestein te noemen is. Excelsior won maar één van de veertien thuiswedstrijden tegen de Hagenezen en vers in het geheugen ligt de dramatische ontmoeting op 14 februari 2016.

Excelsior was deze Valentijnsdag bijzonder lief voor ADO Den Haag en in het bijzonder voor ADO-debutant Dennis van der Heijden. Het Haags kwartiertje leverde twee jaar geleden drie doelpunten op en daardoor werd het geen 2-1, maar 2-4. “Wij staan daardoor weer met lege handen en een ongelooflijke kater”, sprak de toenmalige trainer Fons Groenendijk, op dit moment trainer van ADO Den Haag, na afloop.

De middag begon allesbehalve goed voor Excelsior. Na dertien minuten stond het op een 0-1 achterstand én had Groenendijk al twee van zijn drie wissels gebruikt. In de negende minuut schoot oud Excelsior-speler Kevin Jansen raak, vier minuten later viel Brandley Kuwas geblesseerd uit en nog geen minuut later verliet doelman Filip Kurto per brancard het veld na een verkeerde landing.

Het duurde even tot Excelsior zich had hersteld, maar de Kralingers gingen steeds beter voetballen en kwamen halverwege de tweede helft door een doelpunt van Tom van Weert op gelijke hoogte. De aanvaller schoot Excelsior twintig minuten voor tijd op voorsprong en er leek geen vuiltje aan de lucht.

Tot het Haags kwartiertje aanving en Henk Fraser de toen achttienjarige Dennis van der Heijden zijn Eredivisiedebuut schonk. Het werd een debuut uit een sprookjesboek: binnen negen minuten na zijn invalbeurt had hij ADO Den Haag met twee doelpunten hoogstpersoonlijk op voorsprong geschoten. Het eerste doelpunt scoorde hij met zijn eerste balcontact in de Eredivisie. Mike Havenaar maakte het een minuut voor tijd nog erger voor Excelsior: 2-4.

Door de zeer teleurstellende nederlaag zag het er somber uit voor Excelsior, dat elf wedstrijden voor het einde van het seizoen afzakte naar de gevarenzone. Groenendijk baalde, maar bleef positief: “We zullen het nu weer moeten oppakken en dat gaan we ook doen”. Excelsior bleef twee maanden in de gevarenzone staan, maar klom er op de voorlaatste speeldag net op het juiste moment uit. Zo spannend zal het dit seizoen gelukkig niet meer gaan worden.