02/04/2011 Eindelijk overwinning op vreemde bodem

Excelsior heeft eindelijk een uitwedstrijd gewonnen. In Friesland wonnen de Kralingers met 2-3 van sc Heerenveen. Halverwege stonden de Friezen nog met 2-0 voor. Geert-Arend Roorda (2x) en Nayib Lagouireh scoorden namens Excelsior. Voor Roorda werd het een bijzondere avond. Hij werd door de Friese fans hartstochtelijk toegejuicht na zijn treffers en de Rotterdamse overwinning.

,,Heel bijzonder”, sprak Roorda na afloop van de wedstrijd. Al bij zijn eerste treffer, de 2-1, werd hij toegejuicht. Ook de gelijkmaker mocht rekenen op applaus van de Friese fans, die zich vervolgens tegen de eigen ploeg keerden. Na het laatste fluitsignaal moest Roorda zelfs naar de fanatieke aanhang van Heerenveen lopen om hun applaus in ontvangst te nemen.

,,Fantastisch, maar het doet me ook wel pijn om Heerenveen zo te zien. Ik speel nu echter voor Excelsior. Ik moet aan mijn carriere denken en heb absoluut geen spijt van mijn beslissing om me te laten verhuren aan Excelsior.”

Excelsior liet al in de eerste helft heel aardig voetbal zien, maar het was sc Heerenveen dat al na twee minuten spelen op voorsprong kwam door voormalig Excelsior-speler Michel Breuer. Bas Dost maakte er nog voor rust 2-0 van en de Friezen leken op rozen te zitten.

De eerste kans in de tweede helft was ook voor sc Heerenveen, maar daarna nam Excelsior het initiatief in handen. Het voetbalde beter en kreeg een aantal mogelijkheden. De grootste was voor Guyon Fernandez, die met zijn afstandsschot de lat raakte. Kort daarna moest Fernandez het veld geblesseerd verlaten.

Het was Geert-Arend Roorda die Excelsior veertien minuten voor tijd de aansluitingstreffer bezorgde. Vijf minuten later maakte hij ook de 2-2. Na deze dik verdiende gelijkmaker bleef Excelsior aanvallen en gingen de Kralingers dankzij de treffer van Nayib Lagouireh in blessuretijd uiteindelijk zelfs met drie punten naar huis.

Het was de eerste uitoverwinning dit seizoen. ,,Wij hebben dit met goed voetbal afgedwongen”, sprak Alex Pastoor na afloop van de wedstrijd. ,,Ik ben heel blij met deze overwinning, maar vooral ook met de manier waarop.”

Domper op de feestvreugde waren de blessures van Kevin Wattamaleo, Guyon Fernandez en Leen van Steensel. Zij moesten allen het veld verlaten na overtredingen van Friese spelers. Heerenveen-speler Christain Grindheim kreeg vijf minuten voor tijd een rode kaart na zijn overtreding op Van Steensel.