2019 begint met plek onder de streep

Een slechter begin van het nieuwe jaar is er niet. Nieuwe spelers bleven uit in de winterstop, de VAR zat in Arnhem (opnieuw) tegen en vrijwel de gehele concurrentie pakte wel punten. Het belang van de thuiswedstrijd tegen De Graafschap van volgende week is niet te omschrijven.

Excelsior startte het nieuwe jaar vrijdag met een uitwedstrijd tegen Vitesse, waar de ploeg al vaker wist te stunten. Zo won Excelsior er vorig seizoen met 2-1, ondanks een achterstand binnen twee minuten. Ook ditmaal moesten de Kralingers snel in de achtervolging. Navarone Foor scoorde al na zes minuten de openingstreffer, na een goed uitgespeelde aanval.

Tien minuten voor rust kwam Excelsior op gelijke hoogte. Een vrije trap van net over de middenlijn werd door Jurgen Mattheij binnen gekopt. De VAR besloot echter dat Ryan Koolwijk vanuit buitenspelpositie een Arnhemmer blokte. Het bleef bij 1-0. Drie minuten later werd de 2-0 van Bryan Linssen, die uit een corner binnen kopte, wel goedgekeurd ondanks een daaraan voorafgaande overtreding.

Kort na rust kwam Excelsior terug in de wedstrijd, toen Marcus Edwards van net buiten de zestien zijn eerste doelpunt scoorde. Halverwege de tweede helft was de marge weer twee: Maikel van der Werff kopte uit een vrije trap de 3-1 binnen. Even daarvoor had deze stand al na enorm geklungel in de verdediging op het scorebord kunnen staan.

Nog geen twee minuten later was het echter weer spannend, toen Jerdy Schouten – ook hij met zijn eerste doelpunt – van ver prachtig raak schoot. De grootste kans in de laatste twintig minuten was voor Vitesse, maar 4-2 werd het niet. Debutant Richonell Margaret kreeg zijn voet net niet tegen de bal, toen hij voor een open doel stond.

Alsof het allemaal niet al genoeg tegenzat, zagen we vrijwel de gehele concurrentie wél punten pakken. Alleen NAC Breda volgde het voorbeeld van Excelsior en verloor ook. En zo zit werkelijk waar álles tegen bij de seizoenshervatting.

De vraag is of we kunnen spreken over een gifbeker, of dat de selectie van Excelsior simpelweg te weinig kwaliteiten heeft. Wat het antwoord ook is, de thuiswedstrijd tegen De Graafschap van zaterdag wordt misschien wel één van de belangrijkste van het seizoen. Want als Excelsior ook die wedstrijd verliest… Deze zin hoeft niet eens te worden afgemaakt, lijkt ons.