Beslissing over toekomst eredivisie

 

Op 15 november zitten alle eredivisieclubs weer rond de tafel om een beslissing te nemen over de toekomst van de eredivisie. De thema’s waarover een beslissing wordt genomen zijn de competitieopzet, kunstgras, verdeling van televisiegelden, bescherming van de jeugdopleiding en de ontwikkeling van de economische waarde van de competitie.

Komende week worden er nieuwe competitiemodellen gepresenteerd door het Engelse onderzoeksbureau 21st Club. Clubs krijgen vervolgens te zien wat per model de gevolgen zijn voor hun club. Op basis van deze modellen en berekeningen kunnen clubs hun standpunt innemen.

Eerder deze maand werd bekend dat de besluitvorming tijdens deze vergadering is versoepeld. Ditmaal hoeven slechts 13 van de 18 eredivisieclubs in te stemmen met een besluit. Dat betekent dat er nu niet vier, maar zes clubs nodig zijn om een beslissing tegen te houden. Het is dus te hopen dat minimaal vijf andere clubs hetzelfde standpunt als Excelsior zullen innemen.

De keuze die wordt gemaakt is volledig aan de clubs. Zowel het Supporterscollectief Nederland als SV Pro Excelsior kunnen geen directe invloed uitoefenen op de standpunten die worden ingenomen. Het standpunt wat Excelsior eerder heeft ingenomen is een eredivisie van 18 clubs en een geen afschaffing van kunstgras.

SV Pro Excelsior staat achter dit standpunt, met als aanmerking dat het bestuur hoopt dat er in de toekomst wordt overgegaan op natuurgras. Hierbij moet wel worden aangemerkt dat dit niet zomaar kan gebeuren zonder andere maatregelen te treffen, omdat de club dagelijks in het stadion traint en er op dit moment geen alternatief trainingsveld voorhanden is.

Op dit moment is nog niet bekend of het standpunt van Excelsior zal wijzigen naar aanleiding van de nieuw gepresenteerde modellen. Het bestuur van de supportersvereniging zal hier de komende weken navraag over doen bij de club. SV Pro Excelsior gaat ervan uit dat SBV Excelsior kiest voor het model wat het meest positief is voor de club, die het beste bij de club past en waarbij ook aan de supporters wordt gedacht. Zodra er meer bekend is, zal Pro Excelsior zijn leden hierover informeren.