Bestolen Excelsior roept puntverlies over zichzelf af

 

De beelden zijn overduidelijk. Stijn Meijer stond overduidelijk niet buitenspel toen hij in de 89ste minuut de 4-3 maakte tegen Telstar. Daar is geen VAR voor nodig, zou je zeggen. Toch werd de goal afgekeurd en leed Excelsior voor de derde wedstrijd op rij puntverlies. Was Excelsior bestolen? Ja. Maar we mogen zeker niet te lang klagen. Excelsior riep het 3-3 gelijkspel volledig over zichzelf af.

In de voorbeschouwing gooide Ricardo Moniz met de gebruikelijke clichés. Vorige week niet gewonnen, dus nu moeten we wel. Uit hebben we verloren, dus het is tijd voor revanche. Op het veld hetzelfde gebruikelijke: geen strijd. Er staan er elf op het veld in een Excelsiorshirt, maar een team vormen ze niet. Zouden de spelers zelf hebben geweten waar ze mee bezig waren?

Na een kwartier kwam Telstar op 0-1. Een geweldige goal van Shayne Pattynama, die dit seizoen ongetwijfeld nog een paar keer voorbij zal komen. Het leek he-le-maal nergens op aan de kant van Excelsior, dat blij mocht zijn dat de schade bij rust beperkt bleef. Schrale troost was dat weinig supporters de ellende hoefden aan te zien, gezien de dramatisch lege tribunes.

In de tweede helft zou het een typische Excelsior-wedstrijd worden. Na een belabberde eerste helft lukte er ineens veel meer in het tweede bedrijf én in korte tijd vielen er heel veel doelpunten. Met twee goede acties zorgde Elias Mar Omarsson er binnen een kwartier voor dat het ineens 2-1 stond, maar al snel was het weer gelijk.

Die 2-2 was een schande. Excelsior nam een corner, maar binnen no-time lag de bal er aan de andere kant in. Dat betekende dat Excelsior na 21 wedstrijden en 65 minuten al evenveel tegengoals had als in het volledige laatste seizoen in de eerste divisie. Excelsior kwam vijf minuten later opnieuw op voorsprong. Een schot van Joël Zwarts kwam via de lat terug het veld in en via Telstar-speler Frank Korpershoek stond het 3-2. Lang duurde de vreugde niet, enkele seconden na de aftrap was het alweer gelijk.

Het leek dus toch nog goed te komen, toen het vlak voor tijd 4-3 werd. Dit seizoen is al zo vaak gebleken dat ook de scheidsrechters in de KKD van dramatisch niveau zijn en nu was dat niet anders. Rai Vloet gaf voor en Stijn Meijer kopte binnen maar de vlag ging in de lucht. Als er al een VAR was, had die überhaupt niet nodig moeten zijn. Er bestond geen twijfel over dat dit buitenspel kon zijn, behalve bij de mannen in het blauw.

Zoals gezegd zullen we niet te lang bij dit moment stil staan. De wedstrijd had, zeker op basis van de eerste helft, net zo goed in 3-7 kunnen eindigen. Een zege had lekker geweest, maar niet verdiend. Er lijkt maar geen einde aan de misère te komen. De onrust in de ploeg wordt met de week groter, de rel rondom Jeffry Fortes maakt het er niet beter op. Er moeten nieuwe spelers komen, wil Excelsior dit seizoen een rol van betekenis spelen. Maar voorlopig dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te gaan. Zelfs het behalen van de play-offs lijkt geen zekerheid meer.

Excelsior – Telstar: 3-3 (0-1)
15. Shayne Pattynama 0-1
48. Elias Mar Omarsson 1-1
57. Elias Mar Omarsson 2-1
65. Reda Kharchouch 2-2
70. Frank Korpershoek (eigen doelpunt) 3-2
71. Glynor Plet 3-3

Gele kaart: Rai Vloet (Excelsior) en Shaquill Sno (Telstar)

Scheidsrechter: Luca Cantineau
Toeschouwers: 2.722

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Thomas Oude Kotte, Sander Fischer, Kyle Ebecilio (73. Jeffry Fortes), Rai Vloet, Stijn Meijer, Elias Mar Omarsson, Joel Zwarts en Thomas Verhaar (73. Ahmad Mendes Moreira)

Man of the Match: Elias Mar Omarsson

Foto’s: Pim Waslander/Soccrates

1 reactie

 1. Ron schreef:

  Moniz moet eens zorgen dat de spelers zelfvertrouwen krijgen in plaats van al zijn open deur uitspraken in de media en zijn belachelijke coaching langs de lijn. Ze zijn bang als ze bal krijgen, weten niet wat ze er mee moeten, beginnen te rennen zonder enige gedachte erachter. Los zand is het.
  De opstelling en wissels zijn dramatisch. Een nieuwe verdediger gehaald maar toch Horemans weer opstellen die de eerste helft echt niet wist wat hij aan het doen was. Waarom niet meteen die nieuwe jongen laten beginnen? Slechter kan niet. Damen heeft bij iedere spelervatting minuten tijd nodig, tergend. Net als tegen FC Dordrecht wordt je weer weg gecombineerd, keurig verzorgd, bij Excelsior is de bal na drie contacten weer weg.
  Het is jammer van Fortes, hij liet met zijn invalbeurt zien een heel nuttige speler te zijn.
  Twee, drie, nieuwe spelers en de knop om anders wordt het niets meer dit seizoen…..en op zoek naar een voor Excelsior geschikte coach voor volgend seizoen.
  O ja, het was de tweede helft wel amusant!