Bovenberg: nieuw elftal kost meer tijd dan gehoopt

Daan Bovenberg  

De voorbereiding zit erop, maar de selectie is nog verre van compleet. Daarom gingen we in gesprek met algemeen directeur Daan Bovenberg over de huidige situatie en verwachtingen voor aankomend seizoen. “Het is op dit moment niet realistisch om te zeggen dat we voor plek 1 of 2 gaan spelen.”

Waarom duurt het zolang voordat er versterkingen komen?
“Met het aanstellen van een technisch directeur, het wijzigen van de samenstelling van de technische staf en het uitbreiden van de scouting, zetten we voetbal nadrukkelijk op de voorgrond. Het bouwen van een nieuw elftal kost echter tijd en is niet in een paar weken gerealiseerd. In een speelveld met clubs als FC Emmen, VVV-Venlo, ADO Den Haag, NAC Breda, De Graafschap, Almere City FC, FC Volendam en Roda JC zal het ook geen verrassing zijn dat wij creatiever moeten zijn in de spelers die we benaderen en de aanbieding die we doen. Dat kost helaas meer tijd dan we gehoopt hadden. Inmiddels hebben we de eerste nieuwe spelers gepresenteerd, wachten we op antwoord van een aantal jongens die een voorstel hebben gekregen en lopen er nog meerdere (zeer) concrete gesprekken.”

Klopt het dat er vijftien contractspelers nodig zijn om aan de competitie te mogen beginnen?
“Vooropgesteld, uiteraard is het voor iedereen van groot belang om gewoon zo snel mogelijk zo veel mogelijk posities ingevuld te hebben. Daar wordt dag en nacht aan gewerkt. Het klopt echter niet dat om aan de competitie te mogen beginnen vijftien spelers onder contract moeten staan. De reglementen schrijven voor dat iedere BVO aan het eind van de transferperiode (31 augustus) veertien contractspelers moet hebben. Aan de licentie-eisen zullen wij dus ook zeker voldoen.”

“Wordt er pas zo laat gehandeld omdat Zwarts en Ómarsson eerst verkocht moesten worden?
Nee, dat staat los van elkaar. Natuurlijk staan de budgetten na anderhalf jaar corona, het wegvallen van onze degradantenvergoeding en het dalen op de medialadder onder druk, dat mag niemand vergeten. Maar ook zonder transferinkomsten hadden en hebben we budget om onze selectie vorm te geven. Zowel Elias als Joël gingen hun laatste contractjaar in en hebben beiden vorig jaar al kenbaar gemaakt te willen vertrekken. Wij willen met jongens werken die voor 100% gefocust zijn op presteren voor club. Los van het financiële plaatje is dat ook belangrijke afweging geweest mee te werken aan de transfers.”

Waarom wordt de transfersom van een vertrekkende speler nooit bekendgemaakt?
“Over de transfersommen van vertrekkende spelers kunnen en zullen we geen officiële uitspraken doen. In vrijwel alle gevallen wordt vanuit de kopende club contractueel vastgelegd dat over afkoopsommen niet naar buiten zal worden getreden. Dergelijke contractuele afspraken kunnen en willen we simpelweg niet schenden. Daarin hanteren we geen andere lijn dan andere clubs.”

Nieuwe spelers missen (vrijwel) de hele voorbereiding. Ontstaat er dan wel een echt team?
“De situatie dat spelers pas later aansluiten is uiteraard niet ideaal maar ook niet nieuw. De groep die er nu staat, inclusief de jeugdspelers, heeft een prima voorbereiding gedraaid. De dynamiek in de groep is compleet anders dan vorig jaar en de jongens zijn bereid om hard voor en met elkaar te werken. Hier wordt ook heel nadrukkelijk op ingezet. Als nieuwe jongens aansluiten binnen een team met energie en duidelijke kaders, zullen ze makkelijker meegaan in die flow. Veel spelers hebben bovendien gewoon met hun oude club getraind of individueel ervoor gezorgd dat zij fit zijn, waardoor ook op dat gebied niet per definitie problemen verwacht worden.”

Wat gebeurt er met alle jeugdspelers op wie flink werd geleund in de voorbereiding?
“De jeugdopleiding speelt een heel belangrijke rol in onze toekomstvisie. Niet voor niets wilden we eerst de jonge spelers die de potentie hebben om het eerste elftal te halen een kans geven en aan het werk zien voor er jongens vastgelegd worden. Als je jongens hebt lopen die in het plaatje passen dat je voor ogen hebt, hoef je geen spelers van buiten te halen. Dat niet alle jeugdspelers onderdeel zullen blijven van de selectie is duidelijk, maar de jongens die de voorbereiding hebben meegedaan hebben voldoende potentie om ze ook de rest van het seizoen met de selectie te laten meetrainen en waar mogelijk toe te voegen aan de wedstrijdselectie. Welke jongens dat zijn, zullen we pas aan het eind van de transferwindow kunnen bepalen. Deze jongens kunnen sowieso allemaal minuten maken in de onder 21, maar zoals gezegd zullen wij deze talenten zowel qua trainingen als wedstrijden als het even kan bij het eerste elftal blijven betrekken.”

Waarom werd er zo geheimzinnig gedaan over de proefspelers die meespeelden tegen Willem II?
“Bij onze zoektocht naar spelers stuiten we soms op jongens die worden gezien zien als ‘buitenkansje’. In het geval van deze jongens wilden was de wens deze graag eerst met eigen ogen aan het werk zien en ook geen andere clubs wakker te maken. Dit is niet vanuit kwade bedoelingen gebeurd, maar achteraf moeten we wel concluderen dat we dit anders hadden kunnen en moeten doen. In de toekomst zullen we hier anders mee omgaan.”

Wat is de doelstelling voor dit seizoen. Is het halen van play-offs realistisch?
“Als Excelsior Rotterdam behoren wij altijd tot de clubs die in de gaten gehouden worden voor promotie en dat is ook de ambitie die we altijd zelf moeten hebben. Het is op dit moment niet realistisch om te zeggen dat we voor plek 1 of 2 gaan spelen. De Keuken Kampioen Divisie is de laatste jaren een sterk bezette competitie geworden en dat is dit seizoen niet anders.”

“Duidelijk is dat ons streven wel altijd moet zijn om de play-offs te halen. Of dit nou een grote uitdaging is of niet, daar moeten we altijd voor gaan en zullen we dus ook dit seizoen voor gaan. Historie wijst uit dat in de Keuken Kampioen Divisie alles mogelijk is. Om succes te behalen zal de maand augustus voor ons nog wel belangrijk worden. Daar zijn we ons zeker van bewust.”

Hoe staat Excelsior er verder voor?
“Het is duidelijk dat we dankzij corona als bedrijfstak niet de makkelijkste periode achter de rug hebben en dat geldt voor ons dus ook. Er is in het afgelopen seizoen alles aan gedaan om met de achterban in contact te blijven en daar hebben we veel positieve reacties op gekregen. Dit is ook de reden waarom we er op dit moment in veel opzichten wel goed voor staan. De korte termijn is natuurlijk heel belangrijk, maar daarnaast bouwen wij als club nadrukkelijk aan een langetermijnplaatje. Op het veld, maar zeker ook daarbuiten. Achter de schermen werken we dag en nacht om weer een club op te bouwen waar we met zijn allen trots op zijn. Ik denk dat iedereen de afgelopen maanden heeft kunnen zien dat wij zeker niet stil hebben gezeten.”

1 reactie

  1. Ron schreef:

    Ik heb er een goed gevoel bij en inderdaad met al die ploegen die zo op promotie zijn gefocust en blijkbaar makkelijk spelers kunnen binnenhalen, zullen we geduld moeten hebben.