Column: Kierewiet in Kralingen

 

Om maar even positief af te trappen een keertje. Verdomd knap, twee maal scoren in de Johan Cruyff sporthal tegen de zelfbenoemde Godenzonen. Dat lukte zelfs Ronaldo en co niet en dat is toch een ploeg van de buitencategorie. Het was weliswaar bij 3-0 en 6-1 en dus om des keizers baard, maar toch. Als je Moniz heet en nog een paar weken door moet met deze ploeg, is het wel iets om krampachtig aan vast te klampen. Want het wordt natuurlijk een loodzware klus om onze ploeg te behouden voor het hoogste niveau. De fysio zag er geen heil meer in, dan weet je het wel. Een dwarslaesie verhelp je niet met een paar weken of maanden kneden, zoveel werd pijnlijk duidelijk; diagnose gesteld, patiënt overleden.

Want het is gewoon bijzonder magertjes allemaal, de nacompetitie wacht en dat is niet iets om naar uit te kijken. Een traditioneel lastige strijd en het doemscenario kun je alvast uittekenen. Maar ook hier bekijken we het positief, net als die twee goals in Amsterdam, we hebben het eerder geflikt medio mei. Dat zou toch mooi zijn, een herhaling van zetten, Guyon Fernandez nog maar een keer uit de mottenballen halen? Hij is nog niet eens half dertig en al aan z’n prepensioen begonnen na een mislukt avontuur bij de Delhi Dynamos. Dan is een snuffelstage in Kralingen, speciaal voor de play-offs, vast wel bespreekbaar lijkt me?

Het is voor de trouwe aanhang wel iets om kierewiet van te worden. Het seizoen begon nog wel aardig, maar gaat inmiddels uit als de spreekwoordelijke nachtkaars. Flets, futloos en verloren. Failliet allitereert weliswaar lekkerder, maar zo ernstig is het gelukkig ook weer niet en dus laat ik die overtreffende trap maar achterwege. Geld is er nooit geweest, dan mis je het ook niet. Maar strijd was er, meestal, wel en ook dat is nu ver te zoeken. Dan wordt het gewoon heel lastig, kun je leuk meetikken op het middenveld, maar scoor je verdomme nooit een goal meer dan je tegenstander. De hele gifbeker moet leeg en zoals Kierewiet al riep in café De Stamgast, ik vond het volgende seizoen toch leuker!

Met sportieve groet,
Hansie Hansie

Deze column is gepubliceerd in het vierde Pro Excelsior magazine van het seizoen 2018-2019. Deze wordt voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen AZ op woensdag 15 mei uitgedeeld bij de ingang van het stadion.

Foto: SBV Excelsior