De Haan: volgend seizoen gaan we veel dingen anders doen

 

Excelsior – Jong Ajax, 42ste minuut, 3-0 voorsprong. Niks aan de hand dus, zou je denken. “En er speelt iemand een verkeerde bal en er ontstaat toch een discussie op het veld. Dan denk ik: jongens, je staat 3-0 voor. Een verkeerde bal kan gebeuren, maar het lijkt wel oorlog. Dat zegt wel iets over dit jaar.” Het besef dat het anders moet, is er ook bij Ferry de Haan. Er staat komende zomer dan ook veel te gebeuren in Kralingen. We blikken terug en vooruit met de algemeen directeur.

Over de sportieve resultaten kan het niet gezegd worden, maar financieel gaat het “eigenlijk gewoon oké”, zegt De Haan. Acute problemen zijn er niet en er lijkt zelfs een plus te kunnen worden geschreven. Excelsior is een van de weinige clubs zonder schuld bij de Belastingdienst. Toch is het perspectief voor komend seizoen vaag. “De degradantenvergoeding wordt naar beneden afgeschaald en de ranglijst zal een lagere positie op de mediaranglijst met zich meebrengen. Het spelersfonds loopt af, maar we zijn bezig dat een nieuw leven in te blazen. Dan hebben we het nog niet over de vraag of alle supporters en commerciële relaties ons trouw blijven.”

Dat het op het veld niet goed gaat, steekt De Haan zeker niet onder stoelen of banken. “De mindere serie rond de winterstop heeft ons de das omgedaan. Wel werd er in een aantal wedstrijden goed gevoetbald. Dat maakt het dubbel, maar feit blijft dat we bij lange na niet op de plek staan die we aan het begin van het seizoen voor ogen hadden.”

Drie seizoenen zonder resultaat
De teller staat daarmee inmiddels op drie teleurstellende seizoenen. Een groot aantal spelers die de degradatie meemaakte, is er nog altijd bij. Dat heeft allereerst een simpele reden, namelijk doorlopende contracten. De Haan wil zich daar niet achter verschuilen, maar noemt het wel een feit. “Het Eredivisiejaar was het eerste jaar waarin we redelijke transfersommen hebben betaald. We hebben vier spelers gekocht, met als doel om een langetermijnbeleid uit te stippelen, met de hoop die spelers ook weer te verkopen. Bij Schouten ging dat heel snel, Ómarsson zou allemaal nog kunnen, maar bij Matthys en Van der Meer is het een ander verhaal.”

En dat terwijl Excelsior zijn zaakjes in het seizoen 2018-2019 op orde leek te hebben. “Als we het puur over voetbalkwaliteiten hebben, was het kwalitatief gezien misschien wel de beste selectie die we gehad hebben. Zo zag het er misschien ook uit in de eerste drie of vier maanden, daarna zag je een neerwaartse spiraal die niet meer terug te draaien was.” Moniz – “een heel ander type trainer” moest de jongens weer aanwakkeren, nadat Poldervaart opstapte. “Helaas is dat niet gelukt.”

Een seizoen later dan. De contracten liepen door, dus veel ruimte om in iedere linie nieuwe spelers te halen was er niet. “Dan hoop je dat ze een niveau lager met weer een jaar verder in de ontwikkeling het niveau in de eerste divisie makkelijk aankunnen, waardoor we ergens bovenin mee kunnen spelen. Dat is natuurlijk ook vorig jaar niet gebeurd. Wat daar de exacte reden van is? De waarheid zal ergens in het midden liggen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Negativiteit op het veld
Het werd een derde seizoen op rij waarin veel wedstrijden verloren gingen, al zag De Haan dit seizoen dat Excelsior zeker niet in iedere wedstrijd kansloos was. “Vorig seizoen was dat wel anders. Alleen er worden gewoon te veel fouten gemaakt, met name voorin zijn we niet echt balvast waardoor het lastig doorvoetballen wordt. Dan blijf je daar steeds onder druk staan.” Eigenlijk ging het al mis in de tweede wedstrijd, thuis tegen Almere City FC (4-6 nederlaag), is de conclusie van de voorlopige evaluatie van de club. “Die wedstrijd heeft ons meer pijn gedaan dan we op dat moment vermoedden. Wat er weer allemaal gebeurde… Dat is met geen pen te beschrijven. Dan krijg je er in je eerste thuiswedstrijd gelijk weer zes tegen.”

“Achteraf is makkelijk praten, maar we merkten dat bij de jongens die al langere tijd bij ons waren, dat de negativiteit na die wedstrijd echt enorm toenam. Dat proefde je in de coaching. Buiten het spel om zijn ze hartstikke goed met elkaar, na de training zit er altijd twintig man te kaarten. Maar in het veld is het een ander verhaal en dat blijkt gewoon.” Nu de contracten van een groot deel van de selectie aflopen, kunnen er weer andere en gerichtere keuzes worden gemaakt.

Geen voetbalhiërarchie
Het is dit seizoen al vaak gezegd en ook De Haan krijgt het wekelijks te horen. Hoe kan Excelsior met deze op papier prima selectie zó laag staan? “De voetbalhiërarchie in de ploeg is er gewoon niet op dit moment. We hadden verwacht dat de oudere spelers de handschoen zouden oppakken. Die hebben dat voetballend niet kunnen doen, Luigi Bruins misschien uitgezonderd. Er hoeft maar dit te gebeuren en iedereen loopt te zeiken op elkaar. Daar heeft de trainer alles aan gedaan door te blijven hameren op positiviteit, maar er gebeurt altijd wel iets in de wedstrijd waardoor dat blijft etteren. Dat is heel lastig om daaruit te komen. De enige remedie is winnen, en dat doen we ook te weinig.”

Dat Excelsior vooral niet thuis gaf in de wedstrijden waarin iets kon worden bereikt in de periode of ranglijst, maakt de boel voor De Haan nog maar eens frustrerender. “Neem Roda JC-thuis. Als we die hadden gewonnen, sta je er heel dicht tegenaan. We verloren kansloos. Dat maakt dit gewoon een heel lastig en frustrerend seizoen. Voor iedereen, ook voor de spelers zelf.” In de winterstop is er bewust voor gekozen om geen geld uit te geven voor de korte termijn en dus eigenlijk het seizoen uit te spelen met de huidige spelersgroep. “We hebben gedaan wat we normaal ook altijd doen: keuzes maken voor de langere termijn. Dat de korte termijn dan pijn doet, dat is een feit.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nieuwe weg inslaan
De voorbereiding op het nieuwe seizoen is al lang en breed begonnen. Tal van contracten zijn opgezegd en na ruim twintig jaar wordt ook afscheid genomen van André Hoekstra. Met Redouan El Yaakoubi is de eerste aanwinst al binnen. Excelsior wil een nieuwe weg inslaan, nu er veel ruimte is om een vrijwel compleet nieuwe selectie samen te stellen. Dat moet een selectie worden met jongens die elke dag alles geven om beter te worden en Excelsior weer gebruiken als springplank voor hun eigen carrière, legt De Haan uit.

“Daarin zullen we ook in de faciliteiten en voorwaarden dingen anders gaan doen. We willen dat ze langer op de club blijven, dat ze meer doen om op het veld te staan, dat we ze nog beter gaan voorbereiden om te presteren. Dat zal met de juiste drive moeten gebeuren.” Daarom wordt vooral naar het karakter van spelers gekeken. “Dan maar misschien spelers waarvan je aan de voorkant denkt dat ze iets minder kwaliteit hebben, maar die wel meer bereidheid hebben om te presteren.”

De naam Excelsior staat gelukkig nog steeds goed aangeschreven, merkt De Haan in de gesprekken die al zijn gevoerd. “De spelers willen gewoon graag bij ons spelen.” Maar al zijn er tal van nieuwe spelers nodig, die zullen er niet op de eerste training allemaal al zijn. “We zullen selectief zijn. Wat we moeten invullen, zullen we invullen. Maar we moeten ook geduld hebben op een aantal posities en plekken. De markt zal in de zomer nog groter gaan worden door de huidige maatregelen bij andere clubs. Er zullen veel spelers vrijkomen. Je moet niet al je kruit in één keer verschieten. Maar we zijn nu al echt bezig en ook al ver met een aantal nieuwe spelers.”

Kleinere selectie
Spelers die kwalitatief een hoger niveau hebben, zullen eerst afwachten uit welke clubs ze kunnen kiezen. Zo ook spelers die voor meer volwassenheid in de ploeg moeten zorgen, wat nodig is nu zowel Bruins als Fischer de schoenen aan de wilgen hebben gehangen. “Het enige wat we kunnen en moeten doen, en daar zijn we ook zeker mee bezig, is in ieder geval op de radar komen bij die gasten.”

De selectie zal hoe dan ook minder breed gaan worden, zegt De Haan. “We willen toe naar 18 of 19 man waar Marinus Dijkhuizen in eerste instantie een opstelling mee kan bouwen. Aangevuld met jongere jongens zullen dat er misschien 21 of 22 gaan worden.” Daarmee wordt de trend gevolgd die enkele jaren terug is ingezet, namelijk meer aandacht besteden aan de eigen jeugd.

De Haan: “Er lopen jongens bij die onze aandacht hebben en bij de buitenwereld nog niet bekend zijn. We willen natuurlijk zoveel als mogelijk eigen jongens binnen de selectie hebben, maar het gaat ook om kwaliteit. Contracteren om het contracteren schiet niet op, dan kunnen we beter de euro’s aan de kern van 18 of 19 man besteden. Maar zit er kwaliteit in de eigen opleiding, dan zullen we er zeker meer dan nadrukkelijk naar kijken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Stadionplannen
Een paar jaar geleden sprak De Haan de ambitie uit dat Excelsior een stabiele middenmotor in de Eredivisie moet worden. Sportief gezien kwam er met degradatie een kink in de kabel, maar ook het nieuwe stadion, met bijbehorende inkomstenbronnen, is daarvoor cruciaal. “Ook al hadden we nu Eredivisie gespeeld, het is niet mogelijk om structureel de inkomsten te genereren die bijdragen om in de middenmoot te spelen.”

De stadionplannen en ontwikkeling daarvan is ondanks corona doorgegaan. “Dat is heel positief op dit moment. We hopen en verwachten dat we ergens in 2023 langzaamaan kunnen gaan bouwen. Dat moet uiteindelijk bijdragen aan de ambitie om middenmotor in de Eredivisie te worden. Door meer trainen, gerichter te trainen en kwaliteit nadrukkelijker te ontplooien, willen we in de tussentijd op sportief vlak de voorwaarden creëren om daarnaar toe te groeien.”

De doelstelling voor 2021-2022 is simpel: stabieler presteren én weer minimaal meedoen om de play-offplekken.

Foto’s: Sander Wesdijk en Excelsior Rotterdam

3 reacties

 1. Ron schreef:

  Nou dat blijkt wel….met het vertrek van De Gaan….

 2. Ron schreef:

  Goed verhaal, nu al zin in volgend seizoen.

  Sommige dingen waren onomkeerbaar door de lopende contracten, die spelers hebben het niet gebracht, goede maar harde leer.

  Dat de club er financieel goed voor staat is fijn en komt onder andere doordat er geen paniek sprongen zijn gemaakt.

  De eerste gehaalde speler is al veelbelovend, nog een aantal van zulke spelers halen en dan samen met de goede die blijven en de jeugdspelers gaat het goed komen!

 3. Change schreef:

  Het ligt schijnbaar aan van alles en iedereen. Vooral aan de spelers en de instelling. Koste dat dan echt drie dramatische seizoenen om daar achter te komen? Zou deze huidige directie haar eigen handelen überhaupt weleens kritisch analyseren?, wie is hier nu verantwoordelijk?. Ik lees nooit enige zelfreflectie en helaas in dit interview wederom ook niet. Zwaktebod.