De Haan: ‘We gaan deze crisis met z’n allen overwinnen’

 

Lang hoeft Ferry de Haan niet na te denken. „Jawel”, antwoordt de algemeen directeur op de vraag of Excelsior de coronacrisis kan overleven. Daarna, iets genuanceerder: „Dat zal wel heel lastig worden”.

Vanaf maandag is alles weer iets normaler op Woudestein. De groepstrainingen worden langzaamaan hervat, al zijn duels en partijen nog niet mogelijk. De spelers trainen voorlopig op anderhalve meter afstand in groepjes van zes.

Het is vooral bezigheidstherapie, want veel uitzicht is er niet. De eerste divisie wordt niet voor september hervat, en zelfs als het seizoen dan begint is het de vraag of publiek welkom is. Intussen groeit de bezorgdheid onder supporters. Hoe lang kan Excelsior dit volhouden?

SV Pro Excelsior sprak met De Haan over de gevolgen van de coronacrisis. Over wat er de afgelopen weken is gebeurd in Kralingen, en wat nog staat te gebeuren. Hoe het zit met de stadionplannen, maar ook hoe de spelers ermee omgaan. We blikten ook terug op een sportief bewogen seizoen. „Als deze crisis voorbij is, moet Excelsior er weer staan zoals we begin dit seizoen voor ogen hadden.”

Verlengen seizoenkaart
De komende twee maanden komt het „al dan niet met hangen en wurgen” wel goed, verwacht De Haan. Maar dan, in juli, begint in financieel opzicht het nieuwe seizoen en lopen de contracten en vaste lasten door. Normaal gesproken verlengen supporters op hetzelfde moment massaal hun seizoenkaart en vallen bij sponsors de facturen op de deurmat. Het aantal opgezegde sponsorcontracten valt tot nu toe – gelukkig – mee.

Maar hoeveel fans schaffen een seizoenkaart aan zolang niet duidelijk is wanneer de stadionpoorten weer opengaan? En kan je als club „gewoon blind een factuurtje” sturen aan sponsoren die ook worden getroffen door de coronacrisis? De Haan: „Het is niet zo dat wij nog ergens op de spaarrekening 2,5 miljoen hebben staan om dit even te kunnen ondervangen”. En met Excelsior veel andere clubs. Zonder noodpakket dreigt een collectief probleem.

Verschillende supporters hebben al aangegeven Excelsior te willen helpen en willen weten hoe zij dit kunnen doen. „Door massaal zelf je seizoenkaart te verlengen, maar ook door anderen te bewegen om een seizoenkaart te nemen”, legt De Haan uit. „Als je verlengt, deel dat op sociale media. Dan weten anderen ook dat ze wat kunnen doen. Zeker het uitdragen van Excelsior is meer dan welkom.”

„Wie nu al heel graag no matter what zijn seizoenkaart wil verlengen, schroom niet om dat bij ons kenbaar te maken”, roept De Haan op. Excelsior hoopt over twee weken te kunnen beginnen met de verkoop van seizoenkaarten. Tegelijkertijd komen alle clubs gezamenlijk met een regeling voor restitutie over het beëindigde seizoen. Al zal de dringende onderliggende boodschap daarvan zijn: vraag alsjeblieft geen geld terug.

Geen training
De spelers kunnen na anderhalve maand eindelijk weer een bal aanraken op Woudestein. „Daar is iedereen ook wel aan toe”, zegt De Haan. De afgelopen weken trainden ze voornamelijk thuis, in april kregen ze enkele weken vrijaf. „Maar je kan niet van vakantie spreken als je niet eens ergens een kopje koffie kan drinken.” De spelers verveelden zich al snel, een groepje bood daarom aan om met supporters te bellen.

Vooralsnog zullen we een groot deel van de selectie volgend seizoen terugzien, want vijftien spelers hebben een doorlopend contract. Dat is weleens anders geweest. Het is dan ook niet vreemd dat De Haan het begin vorig seizoen „goed voor elkaar” dacht te hebben. Cynisch genoeg zorgt dit nu juist voor onzekerheid. „Je kan niet bepalen wat je budget gaat worden en daardoor ben je redelijk beperkt in je handelingen.” Dat neemt niet weg dat er wat gaat gebeuren op de transfermarkt. „We hebben maar één middenvelder.”

Op kantoor – waar op dit moment geen gedwongen ontslagen worden verwacht – wordt intussen voorzichtig vooruitgekeken. Dat klinkt misschien gek, erkent De Haan, maar er is ook een wereld ná corona. De vergevorderde gesprekken over de stadionplannen gaan bijvoorbeeld door. „Dat is die stip verder op de horizon waar we juist naartoe moeten gaan in deze donkere en moeilijke tijd.” Er zal hooguit sprake zijn van uitstel, nu de kosten die hiermee samenhangen naar achteren worden geschoven.

Tekst loopt door onder de foto.

Spectaculair seizoen
De voortijdige beëindiging van het seizoen betekent ook dat Excelsior eerstedivisionist blijft – al was de kans groot dat dit ook zonder het coronavirus het geval zou zijn. „We moeten vooral kritisch naar onszelf kijken. We hebben het sportief gezien gewoon niet goed gedaan”, aldus De Haan. „Het was vooral een spectaculair seizoen”, wijst hij op de vele doelpunten. „Dat ligt echt niet aan de keeper en de laatste vier. Dat heeft gewoon met het hele elftal te maken.”

In de winterstop stond Excelsior drie punten achter op een promotieplek. Een maand later was de hoop op directe promotie vervlogen, met het ontslag van Ricardo Moniz als dieptepunt. Onder Marinus Dijkhuizen krabbelde de ploeg langzaamaan weer op, zag ook De Haan. „Het bleef gedurende een wedstrijd wat korter op elkaar staan. Dan kunnen individuele kwaliteiten die wij zeker voorin hebben weleens doorslaggevend zijn.”

Natuurlijk baalt De Haan dat een mogelijke ontsnapping via de play-offs uitblijft. „Daarin weet je het nooit. Laat voorop staan dat we die eerst nog maar hadden moeten zien te halen. Maar goed, er was wel een kans. En als er een kans is en je kan hem niet pakken, dan is dat wel vervelend.”

De situatie van Excelsior valt in het niet bij die van SC Cambuur en De Graafschap, die een zeker zijnde promotie werd afgenomen. De twee clubs willen nu via de rechter alsnog eredivisievoetbal afdwingen. „Ik begrijp de emotie meer dan goed”, zegt De Haan. „Ik had ook op mijn achterste benen gestaan.”

De Haan gunt Cambuur en Graafschap heus promotie, zolang daar maar twee degradanten voor in de plaats komen – wat Excelsior het liefst direct had zien gebeuren. „Wij zijn absoluut voor promotie en degradatie, maar tegen inkrimping van de Keuken Kampioen Divisie.” Houd je eigen competitie zo aantrekkelijk mogelijk, is het devies van De Haan. „Met twintig clubs en play-offs blijft het hele seizoen spannend.”

Anderhalve meter
Of de samenstelling van eerste divisie nu verandert of niet, anders is het volgend seizoen zeker. Bij Excelsior wordt al gekeken hoe invulling kan worden gegeven aan de „uitdaging” die de ‘anderhalvemetersamenleving’ met zich meebrengt. In de eerste plannen wordt uitgegaan van een stadion waarin nog maar 1.500 supporters kunnen worden verwelkomd.

Maar hoe kunnen deze supporters op afstand in en uit het stadion gaan? En hoe kunnen zij veilig een biertje halen tijdens de wedstrijd? Mag een gezin wel of niet naast elkaar zitten? Wegen de kosten hiervoor wel op tegen de baten? Wil iedereen überhaupt nog naar het stadion komen? Voetbal in ‘het nieuwe normaal’ roept vooralsnog meer vragen dan antwoorden op.

De Haan had dolgraag meer duidelijkheid willen verschaffen. Of er bijvoorbeeld een seizoenkaart kan komen die pas ingaat als weer met publiek mag worden gespeeld. En of FOX Sports tot die tijd alle eerstedivisiewedstrijden van begin tot eind live uitzendt, en niet in een schakelkanaal. Alle „goede voorzetten” ten spijt, kan weinig concreet worden zolang de onzekerheid aanhoudt.

„We moeten geduld hebben. We moeten afwachten”, verzucht De Haan. „En daar word je weleens heel moe van.” Toch blijft hij optimistisch. „We willen steunen op onze vaste supporters. We gaan deze crisis met z’n allen overwinnen. Want hij gaat voorbij, dat is een ding wat zeker is.”

Foto’s: Erwin Spek/Soccrates (boven) en Sander Wesdijk (midden)

2 reacties

 1. Jan Zeitzen schreef:

  Voor geld ” no matter what” verlengen van de seizoenskaart.
  Ik hoop dat met mij alle andere kaart houders ook verlengen.
  Verder een realistische uitleg, waar veel onzekerheden zijn richting de toekomst.
  Die zijn er in de voetbalwereld maar zeker ook er buiten.
  Maar voetbal is immers de belangrijkste bijzaak in het leven van de liefhebber.
  Ik wens het bestuur sterkte en wijsheid in het nemen van beslissingen.
  Hoop tot snel.
  Groet Jan Zeitzen

 2. hennie schreef:

  we kunnen toch een dag afspreken met de supporters dat ze allemaal hun rood zwarte hart laten spreken en de clup een beetje finiancieel kunnen helpen