De zoveelste ‘klap op onze bek’

Pas als je scoort kan je wedstrijden winnen, was een van de vele clichés van Adrie Poldervaart in de voorbeschouwing op de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen. Maar ook in Friesland ging de bal er voor de vijfde wedstrijd niet in. We wachten inmiddels al 475 minuten op een doelpunt.

Tot op de seconde af slaat de klok zaterdagavond 90:00 als de bal via Pelle van Amersfoort en de binnenkant van de paal over de doellijn gaat. “We hebben al zoveel klappen op onze bek gehad”, verzuchtte Poldervaart tegenover de NOS. “Moeten we er nou weer eentje bij krijgen?” Iets daarvoor noemt hij een waslijst op aan wedstrijden waarin Excelsior – onverdiend – in de slotfase punten verspeelde. Het is zo’n seizoen, waarin het niet lijkt te mogen.

Voor de camera’s van FOX stond Ryan Koolwijk op als aanvoerder, die doet wat hij in een periode als deze moet doen: de boel wakker schudden. Hij verweet enkele van zijn ploeggenoten dat die in de eerste helft door de mand vielen. Dat er “jongetjes” stonden in plaats van “mannen”. Die te lief speelden, geen duels wonnen, de ballen niet vast konden houden. Iemand anders moet de kans maar krijgen als je dat niet kan, zei Koolwijk. “Je kan het wel blijven proberen, maar anders speel je volgend jaar Jupiler League.”

De keiharde – en realistische – woorden van Koolwijk gingen vooral over de eerste helft, waarin Excelsior geen kans wist te creëeren. De tweede helft was die van Excelsior. Kansen te over, maar scoren mág gewoon niet. Oude Kotte met een uithaal halverwege de helft, een schot van dichtbij van Anderson, en een kopbal van Mattheij. Als er nog werd gescoord in Friesland, dan zou het Excelsior zijn. Maar alles was prooi voor doelman Warner Hahn. En toen, voor de zóveelste keer, ging het vlak voor tijd alsnog mis. Zelfs daarna kreeg Excelsior nog kans op de gelijkmaker, maar de afloop is bekend.

Excelsior verdiende zoveel meer. Maar als je niet scoort, dan krijg je niets. De tweede helft in Heerenveen biedt in elk geval perspectief. Poldervaart gaf zijn ploeg terecht complimenten voor het spel na de rust. Ze kunnen het nog, en de bal gaat er heus wel weer een keer in… toch? Laat het maar aanstaande woensdag zijn. Wij gaan de komende dagen op zoek naar de overtreffende trap van een ‘zespuntenwedstrijd’, want dat is het duel tegen NAC Breda.