Degradatie op de loer na slechte wedstrijd tegen RKC Waalwijk

 

Doelpuntenregen tegen Heracles en AZ, twee overwinningen op rij. Dat ging ongetwijfeld voor het nodige vertrouwen zorgen in de nacompetitie. Was het lek dan op tijd boven? Nee, bleek zondagmiddag. Excelsior verviel in oude gewoontes en moet woensdag vol aan de bak om niet te degraderen.

Vijf jaar en één dag geleden begon het er allemaal, daar in Waalwijk. Nu heeft Excelsior in het Mandemakers Stadion de basis gelegd voor een einde aan het lange avontuur in de eredivisie. De eerste play-offwedstrijd tegen RKC Waalwijk, nummer acht in de eerste divisie, ging met 2-1 verloren. Excelsior mag ook nog eens zijn handjes dichtknijpen met deze uitslag. Dat het een uitdoelpunt heeft gemaakt, en er maar twee tegentreffers vielen. De uitgangspositie is daardoor niet kansloos.

Zo fijn als het voetbal de afgelopen twee wedstrijden weer was, zo slecht was het spel zondag weer. Het ontbrak als vanouds aan inzet, er werd gevoetbald vanuit stilstand en Excelsior stond machteloos op het veld. De middag begon nog zo mooi, met vijf volle bussen die naar Waalwijk vertrokken en ruim 350 supporters die zorgen voor een goede sfeer. Het resulteerde geen effect op het veld. Vooral in de eerste helft was Excelsior nauwelijks gevaarlijk. Dat het bij rust 0-0 stond, was vooral te danken aan Thomas Oude Kotte, die na een halfuur een zeker lijkend doelpunt van Mario Bilate voorkwam. Het was niet de enige kans voor de thuisploeg, die gelukkig scherpte miste in de afronding.

Na de rust was snel duidelijk dat het wachten was tot RKC alsnog de score opende. Kort na rust wist Alessandro Damen die openingstreffer nog te voorkomen, maar in de 52ste minuut was het via Mario Bilate alsnog raak. 1-0, dikverdiend. Ingrijpen van Ricardo Moniz kon niet uitblijven en hij wisselde na een uur spelen aanvoerder Ryan Koolwijk voor Marcus Edwards, een wissel waar de supporters al in de eerste helft om riepen.

Edwards bracht snelheid en creativiteit op het veld, en in de 71ste minuut was het 1-1. Een ongevaarlijke voorzet werd niet weggewerkt door een verdediger van RKC, en Jeffry Fortes strafte dat met een hard schot genadeloos af. Onverdiend, maar wat maakte het uit. De belangrijke uitgoal was binnen. Het leek bovendien het startsein van een slotfase waarin Excelsior de wedstrijd alsnog naar zich toe zou trekken. Dat gebeurde bijna, via Dennis Eckert die naast schoot.

Maar de beslissende goal viel aan de andere kant, van de voet van Jurien Gaari. 2-1 RKC, negen minuten voor tijd. Hervé Matthys probeerde het nog wel, maar een derde tegentreffer voorkomen was het hoogst haalbare. Zo was er schade, maar bleef die schade beperkt.

Excelsior heeft alles nog in eigen hand, en een 1-0 zege volstaat voor de volgende ronde. Maar woensdag moet Excelsior uit een heel ander vaatje tappen. De ploeg heeft laten zien dat ze het kunnen. Nu moeten ze laten zien dat ze het óók kunnen als het nodig is. Want gebeurt dat niet, dan is het woensdagavond einde verhaal.