Déjà vu in Tilburg

De gedachten gingen zaterdagavond in Tilburg ongetwijfeld terug naar de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo van afgelopen seizoen. Excelsior stond vier minuten voor tijd met 2-0 voor, maar speelde met 2-2 gelijk tegen Willem II. Zo erg als in april, toen Excelsior tegen Heracles in blessuretijd een 2-0 voorsprong verspeelde, was het niet. De kater zal er niet minder om zijn. Excelsior was over de gehele wedstrijd de betere ploeg, maar wist zichzelf dus niet te belonen.

Willem II en Excelsior zetten een heel aantrekkelijke wedstrijd neer in Tilburg. De thuisploeg zette Excelsior vanaf de eerste minuut direct onder druk, maar  Excelsior raakte niet in de war. Het werd al snel duidelijk dat Excelsior naar Tilburg was gekomen om te voetballen. Na tien minuten kwam Excelsior in de wedstrijd en onder meer door een heel sterk middenveld kreeg Excelsior de overhand. Na meerdere kansen zorgde Luigi Bruins na een halfuur voor de verdiende voorsprong. Een slechte pass van Elías Már Ómarsson kwam wonderbaarlijk aan bij Bruins, die goed binnen schoot.

In het resterende kwartier van de eerste helft trok Excelsior zich terug en werd het spel weer aan Willem II gelaten. Willem II creëerde echter nauwelijks kansen. En toen de Tilburgers in de buurt van de Kralingse goal kwamen, stond daar Sonny Stevens. De doelman had misschien niet de beste reddingen, maar ze voorkwamen wel een Tilburgse treffer. Het zorgde ervoor dat Excelsior toch redelijk gemakkelijk met een 0-1 voorsprong ging rusten.

Na rust ging het spel op en neer en kreeg Excelsior de beste kansen. Op de momenten dat Willem II eruit kwam, raakten de Kralingers niet in paniek. Bij een Tilburgse aanval zag het binnen een mum van tijd geel op de eigen helft en in de zestien. Bij een counter kwam Excelsior er vervolgens meerdere malen heel goed uit, maar de bal ging er maar niet in. Op de momenten dat Willem II eruit kwam, stond daar telkens Sonny Stevens.

De wedstrijd leek beslist toen Denis Mahmudov acht minuten voor tijd de 2-0 op het scorebord zette. Mahmudov stond nog geen twee minuten in het veld toen hij na een corner volledig vrij stond en net buiten de zestien kon uithalen. Daarna ging het helaas compleet mis en door twee heel knullige tegendoelpunten ging Excelsior niet met drie, maar met één punt naar huis. En dat hebben de Kralingers volledig aan zichzelf te danken, zei Ryan Koolwijk na afloop tegenover de camera van FOX Sports.

In de 86ste minuut had de verder uitstekend keepende Sonny Stevens eerst een schot niet klem, Hervé Matthys kreeg de bal vervolgens vlak voor de doellijn niet weg en daardoor kon Fran Sol de Tilburgse hoop doen herleven: 1-2. Twee minuten later werd de bal eerst geblokt, struikelden Hervé Matthys en Jerdy Schouten over elkaar en de bal en schoot Kristófer Kristinsson raak.

En zo was het uiteindelijk weer een ouderwets Excelsior in Tilburg dat een zeker zijnde zege compleet uit handen gaf. Toch verdient de ploeg complimenten voor de eerste 82 minuten. Excelsior stond gecontroleerd op het veld, het middenveld was geweldig, de ploeg raakte niet in paniek als Willem II eruit kwam en creëerde voldoende kansen. Ondanks twee doelpunten is het probleem nog steeds dat er teveel kansen worden gemist. Positief was in elk geval dat Elías Már Ómarsson in Tilburg veel meer aan de bal was dan in zijn eerste drie wedstrijden, hoewel hij op meerdere momenten duidelijk snelheid miste.

Ook Marcus Edwards en Jerdy Schouten verdienen opnieuw een vermelding. Edwards, voor het eerst in de basis, was in de eerste helft vrijwel onzichtbaar. In de tweede helft kwam de Engelsman echter steeds meer in zijn spel en liet hij geweldige passeerbewegingen zien. Het is een kwestie van tijd tot dit tot doelpunten zal leiden. Ook Schouten gaf voor de vijfde wedstrijd op rij zijn visitekaartje af. Met deze twee aanwinsten heeft Excelsior dit seizoen twee geweldige spelers van de buitencategorie in de gelederen.