Drie hele belangrijke punten

Twee schoten op doel. Het was zaterdagavond voldoende. Alles wat onmogelijk leek, is gelukt. Geen tegendoelpunt, een scorende Mounir El Hamdaoui en winst in een zespuntenwedstrijd: 2-0. De Graafschap nam de rode lantaarn weer mee terug naar Doetinchem.

Want had Excelsior verloren, dan kon Steeds Hooger echt alleen nog maar hoger op de ranglijst. Nu is het verschil met de gevarenzone weer één punt. Er is weer wat lucht, maar vraag niet hoe.

Over de wedstrijd kunnen we namelijk kort zijn. Het was niet alleen op papier een wedstrijd tussen twee potentiële degradanten. Het spel was van beide kanten van een bijzonder laag niveau. Alleen het laatste kwartier was genieten, puur door het scorebord.

Luigi Bruins scoorde een kwartier voor tijd de bevrijdende 1-0 binnen. Eerst een mispeer, waardoor hij (onbewust) zijn tegenstander uit kapte. Bij poging twee raakte zijn wreef de bal wel. Excelsior stond op een zeldzame voorsprong. Nog zeldzamer: eentje die vervolgens niet in gevaar kwam.

Het werd zelfs 2-0. Een verdedigende wissel pakte aanvallend uit. Robin van der Meer kwam in blessuretijd in het veld voor Ali Messaoud. Het eerste wat de verdediger deed was een goede loopactie op links. Hij gaf voor en 15 jaar, 8 maanden en 28 dagen na de historische 4-4 tegen Vitesse, scoorde Mounir El Hamdaoui een doelpunt voor Excelsior.

Het waren de enige twee kansen voor een uiterst efficiënt Excelsior, dat in de hele wedstrijd welgeteld nul hoekschoppen kreeg. De Graafschap meende achteraf een overwinning verdiend te hebben. Kreeg Excelsior te veel? Jazeker. Maar eigenlijk verdiende deze wedstrijd geen doelpunten, gezien het spel.

Toch had ook De Graafschap nog kunnen scoren, ware het niet dat Alessandro Damen zijn mannetje stond. De onfortuinlijke doelman had bij een 0-0 stand twee belangrijke reddingen. In de eerste helft kwam hij op tijd uit – het was het enige noemenswaardige moment van de eerste 45 minuten – en in de tweede helft hield hij een eigen doelpunt van Ryan Koolwijk nog maar net uit zijn doel.

Veilig zijn we zeker nog niet en het spel biedt geen perspectief voor de stadsderby tegen Feyenoord. Maar, hoe vaak hebben we niet geklaagd dat Excelsior geen punten pakte, terwijl het spel goed was? Het zijn op dit moment de punten die tellen. Drie hele belangrijke in de strijd om lijfsbehoud.