Duur puntverlies tegen Roda JC

Als er een wedstrijd cruciaal kon worden genoemd, was het wel die tegen Roda JC. Bij winst op de concurrent zou een play-offplek ineens weer heel dichtbij komen. Het was te mooi om waar te zijn. Na een slechte maandagavond is de achterstand op de play-offs weer aanzienlijk en is ook de derde periodetitel uit zicht. Laten we ons er maar aan vasthouden dat alles nog kan met veertien wedstrijden voor de boeg…

Met dezelfde elf als tegen Vitesse hoefde Excelsior nu niet binnen de minuut te vrezen voor een rode kaart, maar kreeg een vrijstaande Serrarens wel de mogelijkheid om hoog over te schieten. In een behoorlijk tempo nam Roda JC het initiatief, al liet het eerste schot tussen de palen tot de zeventiende minuut op zich wachten. Goppel kwam oog-in-oog te staan met Damen, die met zijn voet de openingstreffer voorkwam.

Weinig van eigen helft af
Excelsior had in het eerste kwart meer balbezit en kwam toch mondjesmaat van de eigen helft af. De eerste dreiging konden we pas na 23 minuten noteren: na een goede actie van Baas schoot Omarsson ruim over. Excelsior ging eindelijk naar voren en Omarsson kreeg al snel een tweede grote kans. Nu schoot hij op aangeven van Horemans over. Het zou een korte fase worden waarin Excelsior wat inbracht, want Roda JC nam het heft weer snel in handen.

Damen voorkwam rond het halfuur nog twee keer een achterstand, maar moest de bal in de 37ste minuut loslaten na een schot van Pflücke. Hij kon schieten nadat Wieffer de bal niet wegkreeg uit de zestien. Falkenburg stond op de voor Excelsior verkeerde plek en bracht de uitploeg op een verdiende 0-1. Zo was het al met al een teleurstellende eerste helft waarin Excelsior bij lange na niet het goede niveau van dinsdag behaalde.

Ander systeem
Er moest iets veranderen in de tweede helft, zoveel was duidelijk. En dus greep Dijkhuizen in: hij zette de boel om naar 4-3-3. Mendes Moreira verving Baas en stond in de aanval, Wieffer schoof door naar het middenveld. Toch kwam de eerste dreiging al na anderhalve minuut voor Roda JC (Falkenburg schoot naast). Daarna zocht Excelsior wel nadrukkelijk meer de aanval op, maar er werd niet echt op de deur van Roda JC geklopt.

Een tot dan onzichtbare Zwarts kon na een uur spelen niet meer verder en met Verhaar op zijn plek veranderde er weinig aan het spelbeeld. Roda JC had allang niet meer de controle, maar hoefde eigenlijk geen moment te vrezen omdat Excelsior nul grote kansen wist te creëeren. Na een razendsnelle counter werd het in de 70ste minuut zelfs 0-2 door Vente, die angstvallig vrij werd gelaten.

De wedstrijd was gespeeld. Nadat Fischer in een wanhoopspoging tien minuten voor tijd werd ingebracht als stormram, maakte Bouchouari het leed nog erger. Nadat Bruins in de 93ste minuut ook nog eens een strafschop miste, maakte Horemans met een verre uithaal en wat hulp van de doelman alsnog de eretreffer.

Excelsior – Roda JC Kerkrade: 1-3 (0-1)
0-1 Falkenburg (37.)
0-2 Vente (70.)
0-3 Bouchouari (83.)
1-3 Horemans (90+3.)

Bijzonderheden: Bruins mist strafschop (90+3.)

Gele kaart: Niemeijer, Bruins, Matthys (Excelsior), Goppel, Klaasen (Roda JC Kerkrade)

Scheidsrechter: Martens
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Damen, Horemans, Matthys, Aberkane (80. Fischer), Ormonde-Ottewill, Wieffer (80. Van Rooijen), Bruins, Niemeijer, Baas (46. Mendes Moreira), Omarsson, Zwarts (60. Verhaar)