Eindelijk weer een (uit)zege

Het duurde meer dan drie maanden, maar Excelsior nam vrijdag eindelijk weer drie punten mee naar Rotterdam. En ook nog eens dankzij een ruime overwinning. In Limburg boekten de Kralingers op bezoek bij Roda JC Kerkrade de tweede uitzege van het seizoen: 1-4.

De basisopstelling was weer eens deels op de schop gegaan. Sander Fischer startte na een maand weer in de basis – mét aanvoerdersband. Er waren ook weer basisplaatsen voor Jeffry Fortes en Joël Zwarts. Toch leek het weer een avond te worden zoals we die vaker meemaakten, toen nota bene Roland Alberg (of moeten we lama zeggen?) na vier minuten 1-0 maakte nadat hij volledig vrij werd gelaten bij een inworp.

Gelukkig was dat vooruitzicht veel te voorbarig. Binnen tien minuten maakte Zwarts, die al negen wedstrijden niet had gescoord, gelijk door de bal schitterend in de loop over oud-Excelsiordoelman Tom Muyters heen te koppen – haast vergelijkbaar met de WK-goal van Robin van Persie tegen Spanje. Halverwege de tweede helft stond het zelfs 1-2. Nu werd Excelsior geholpen door Pepijn Schlosser, die de bal na een mislukte voorzet van Elias Mar Omarsson wonderbaarlijk in eigen doel schoot. Aanvallend bracht Excelsior meer, maar anderzijds had het ook zomaar weer gelijk kunnen staan bij rust.

Excelsior leek de kleedkamer vooral uit te zijn gekomen om de voorsprong in de tweede helft vast te houden. Toch kwam Roda JC gedurende het tweede bedrijf steeds meer naar voren, maar eindelijk lukte het Excelsior eens om een voorsprong ook daadwerkelijk vast te houden. Dat knelde schijnbaar bij het thuispubliek, dat Rai Vloet een kwartier voor tijd bekogelde met bekers bier en frietzakken nadat de middenvelder licht provoceerde met een handgebaar.

De bekogeling was voor scheidrechter Ingmar Oostrom aanleiding om de wedstrijd stil te leggen. Zo’n vijf minuten later kwamen beide ploegen gelukkig weer uit de kleedkamer, en die afkoelingsperiode leek Excelsior goed te hebben gedaan. Zwarts besliste de wedstrijd twee minuten voor tijd na een goede pass van Elias Mar Omarsson en diep in blessuretijd soleerde de net ingevallen Ahmad Mendes Moreira na een razendsnelle counter naar de vierde treffer.

Zo beleefde Excelsior eindelijk weer eens een heerlijk avondje. Laten we hopen dat dit nu wel het nodige vertrouwen geeft om de lijn door te trekken, zodat de ploeg het jaar kan besluiten met een goede reeks. Dat vertrouwen is nodig ook: voor de winterstop wachten nog thuiswedstrijden tegen NEC en SC Cambuur.

Roda JC Kerkrade – Excelsior: 1-4 (1-2)
4. Roland Alberg 0-1
13. Joël Zwarts 1-1
24. Pepijn Schlösser (eigen doelpunt) 1-2
88. Joël Zwarts 1-3
90+5. Ahmad Mendes Moreira 1-4

Gele kaart: Daryl Werker, Ba-Muaka Simakala (Roda JC Kerkrade), Sander Fischer en Luigi Bruins (Excelsior)

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom
Toeschouwers: 8.247 (16 uitsupporters)

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Dogucan Haspolat (62. Siebe Horemans), Sander Fischer, Thomas Oude Kotte, Hervé Matthys, Jeffry Fortes, Rai Vloet, Luigi Bruins, Thomas Verhaar (90. Ahmad Mendes Moreira), Elias Mar Omarsson en Joël Zwarts.