Excelsior boekt ruime overwinning op Flakkees Elftal (9-0)

Excelsior is de enige betaald voetbalorganisatie die Flakkee bezoekt tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Al jaren spelen de Kralingers in Dirksland tegen het Flakkees Elftal. Het was voor de Flakkeese toeschouwer goed zoeken naar bekende gezichten bij de Eredivisieclub. In vergelijking met vorig jaar zijn er maar liefst zestien nieuwe spelers, voornamelijk afkomstig uit de jeugdelftallen van diverse clubs. Enkele bekende namen bij Excelsior waren Leen van Steensel, Norichio Nieveld, Kevin Wattamaleo en Tim Vincken. Trainer John Lammers, met als assistent onder andere John Dahl Tomasson, miste alleen de geblesseerde Daan Bovenberg (lichte voetblessure), Andrea Fileccia (rug) en Marley Berkvens (lies). De selectie van het Flakkees Elftal bestond uit 15 spelers, waar Excelsior met 21 spelers was afgereisd naar Flakkee. In de eerste helft bleef de teller aan Rotterdamse zijde steken op één doelpunt, maar na de rust liepen de Kralingers uit naar 0-9 in de door scheidsrechter Jan Fokker geleidde wedstrijd.

Excelsior zocht in zijn derde oefenwedstrijd van het seizoen gelijk de aanval. De jonge spits Mitchell te Vrede, die kwam van Jong AZ, was al snel gevaarlijk, maar doelman Eduard van Dam reageerde attent op het schot van de aanvaller. Kevin Jansen was ook dichtbij een doelpunt, maar zijn kopbal ging over het doel. Na ruim een kwartier voetballen was het wel raak voor de jonge aanvaller. Na een mooie pass van Kevin Wattamaleo op Tim Vincken, kreeg Jansen de bal bij de tweede paal ingespeeld en hij liet de uitkomende doelman Van Dam kansloos. Het Flakkees Elftal creëerde in de eerste helft geen kans en het was eenrichtingsverkeer richting het Flakkeese doel. Excelsior ging echter slordig met de kansen om. Zo schoot Nayib Lagouireh op de doelman, kopte Niels Vorthoren over en schoot Mitchell te Vrede met een hard schot op de lat. Mede door het onbenut laten van deze kansen gingen beide teams rusten met een 0-1 tussenstand.

Na de theepauze, met enkele wisselingen bij beide ploegen, was het opnieuw Excelsior dat vroeg de aanval zocht en ditmaal hadden de Rotterdammers het vizier wel op scherp staan. De op proef zijnde Jason Oost, onder andere oud-speler van Sparta, scoorde na vijf minuten zijn eerste doelpunt in het shirt van de andere club uit Rotterdam. Drie minuten later was het aanvoerder Norichio Nieveld die alert was en de 0-4 op het scorebord zette. De fysiek sterke spits Mitchell te Vrede was al langere tijd op zoek naar een doelpunt en met een strak schot in de verre hoek slaagde hij daar ook in. Buitenspeler Darren Maatsen, overgenomen van Excelsior Maassluis, liet een goede indruk achter in Dirksland. Maatsen was dreigend en met zijn snelheid liet hij de Flakkeese verdedigers kansloos. Drie minuten na zijn invalbeurt wist hij al te scoren. De eveneens ingevallen Mick van Buren pikte ook zijn doelpuntje mee deze middag. Het Flakkees Elftal leek ook te gaan scoren, maar op advies van grensrechter Leen van de Velde floot de scheidsrechter voor buitenspel. Eén van de mooiste doelpunten deze wedstrijd kwam op naam van Roland Alberg. Na een voorzet van Martijn de Vries schoot hij de bal met zijn hak achter doelman John Smit. Ook Jason Oost maakte een goede indruk in deze wedstrijd en vijf minuten voor het einde van de wedstrijd maakte de aanvaller dan ook zijn tweede doelpunt van de middag. Het laatste woord was aan Mick van Buren die met een kopbal de 0-9 eindstand op het scorebord zette.

De reactie van Excelsior-trainer John Lammers na afloop van de wedstrijd: ‘In de eerste helft hebben we goed druk gezet. Je ziet ook dat, naarmate de wedstrijd vordert, de krachten bij de tegenstander wegvloeien. Het was ook onze bedoeling om onze tegenstander goed onder druk te zetten. Ik heb na de rust veel spelers laten staan omdat ik toch iets op wil bouwen en dit was voor ons de derde wedstrijd in de voorbereiding. Ook de jongens die later in de tweede helft invielen hebben laten zien het niveau goed aan te kunnen. Evenals de bij ons op proef zijnde Jason Oost. Hij gaat ook mee met ons op trainingskamp naar Delden en we kijken verder van beide kanten of de samenwerking bevalt.’

Flakkees Elftal – Excelsior 0-9 (0-1): 17. Kevin Jansen 0-1, 51. Jason Oost 0-2, 54. Norichio Nieveld 0-3, 55. Mitchell te Vrede 0-4, 64. Darren Maatsen 0-5, 71. Mick van Buren 0-6, 79. Roland Alberg 0-7, 85. Jason Oost 0-8, 88. Mick van Buren 0-9.

Flakkees Elftal: Eduard van Dam (46.John Smit), Raoul Verolme (77.Maurice Bruggeman), Patrick Verolme, Wilco van Bergen, Alex Krouwel, Gijsbert van Estrik, Michel van Sint Annaland (78.Jurre Toes), Maurice Bruggeman (46.Mike Jacobs), Jurre Toes (46.Simon Bremer), Joris Buijs (46.Johnno Bakker) en Wesley Bakker.

Excelsior: Wesley de Ruiter (46. Jordy Deckers); Tim Eekman, Norichio Nieveld (75. Jurgen Mattheij), Leen van Steensel (60. Daan Smith), Samuel Scheimann (75. Martijn de Vries); Kevin Jansen, Kevin Wattamaleo (60. Erwin Nuytinck), Niels Vorthoren (46. Roland Alberg); Tim Vincken (46. Jason Oost), Mitchell te Vrede (60. Mick van Buren), Nayib Lagouireh (60. Darren Maatsen).