Excelsior degradeert na vijf seizoenen uit eredivisie

Dit was het dan. We ruilen de Johan Cruijff Arena in voor De Toekomst, het Philips Stadion voor De Herdgang en het AFAS Stadion voor het AFAS Trainingscomplex. De vrees is werkelijkheid geworden. Excelsior speelt volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Toen Excelsior in augustus begon aan het vijfde eredivisieseizoen op rij, leek niemand het voor mogelijk te houden. Dit zou toch gewoon goedkomen? Excelsior begon goed, stond halverwege oktober achtste maar kwam in een hele lange negatieve spiraal terecht. Nacompetitie bleek uitstel van executie. Na de 2-1 nederlaag in Waalwijk, werd het woensdagavond 1-1 in Rotterdam.

Alles of niets was de opdracht. Wisten de spelers ook dondersgoed, maar ze kwamen er simpelweg gewoon niet doorheen. RKC verdedigde compact, Excelsior stond machteloos. Er was wel overwicht, maar de eerste echte kans was er pas een paar seconden voor rust. Het stond toen al 0-1, RKC was wel effectief via Stijn Spierings. 1-3 over twee wedstrijden. Einde verhaal?

Er was weer hoop na rust, toen Elias Mar Omarsson binnen vier minuten snoeihard de gelijkmaker scoorde. Eén doelpunt en het werd verlengen. Excelsior viel aan, viel aan en viel aan. Twintig minuten voor tijd tweede geel voor Spierings, maar ook tegen tien man lukte het niet. De vele lange ballen waren nutteloos, maar kansen waren er genoeg. Het gebeurde niet. Na 96 minuten stortten de spelers ter aarde. Het drong langzaam door op de tribunes: Excelsior is gedegradeerd.

Het kwam niet aan op deze twee wedstrijden. Zelfs tegen RKC, de nummer acht van de eerste divisie, kon Excelsior maar in één van de vier helften een vuist maken. Deze ploeg was simpelweg niet eredivisiewaardig.

De pijn is er, de kater zal groot zijn. De begroting gaat omlaag. Er komt een leegloop, een vrijwel compleet nieuw team. Een nieuwe missie: promoveren. Gaat het een jaar duren, twee jaar of heel veel jaren? We zullen het zien. De Keuken Kampioen Divisie 2019-2020 begint op vrijdag 9 augustus. Tot dan.