Excelsior eindigt 2020 in mineur

 

Alles was anders dit jaar, maar één ding bleef hetzelfde: Excelsior gaat de kerstdagen in met een nederlaag. 2020 begon teleurstellend met vier competitiewedstrijden zonder zege en eindigt zelfs met vier KKD-nederlagen op rij. In de beker werd nog gestunt tegen PEC Zwolle, maar vijf dagen later kreeg deze onverwachte meevaller geen vervolg tegen koploper SC Cambuur: 0-1

Slechts 26 competitiewedstrijden telde 2020, waarvan Excelsior er méér verloor (11) dan won (9). Spectaculair waren de duels zeker met in totaal 104 doelpunten, al vielen er daar bijna de helft van in de goal van Damen en De Fockert. De trainerswissel in januari leek effect te sorteren, maar toen kwam daar corona. Toen er weer gevoetbald mocht worden, was Excelsior direct koploper. Het bleek beginnersgeluk, want de verdediging was hetzelfde zooitje ongeregeld.

Wisselvallig
Tot ineens het lek boven was, met een reeks van bijna 500 minuten zonder tegendoelpunt. Maar ook dat bleek een toevalstreffer. Want zo snel als het aantal coronabesmettingen opliep, zo snel zette het verval van een wisselvallig Excelsior in. In de tussentijd bleef Ómarsson gretig scoren. De IJslander is met stip op één dé speler van het jaar met 27 van de 62 goals in competitie en beker. Al is het daardoor afwachten of hij in 2021 nog schittert in het rood-zwarte shirt.

Goed, een ander lichtpuntje was dus de bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle, waarin we vrijwel geen moment hoefden te vrezen voor uitschakeling. Na de afgang tegen Jong FC Utrecht zou dat ongetwijfeld voor het nodige zelfvertrouwen zorgen. En dat was nodig ook, met SC Cambuur op bezoek. Dijkhuizen koos opnieuw om met een 5-3-2-formatie te starten, inclusief dezelfde elf namen. Daar kwam echter na zes minuten al verandering in toen Oude Kotte ging zitten en op het middenveld vervangen moest worden door Baas.

Snelle achterstand
De wedstrijd begon verder net zo gezapig als tegen PEC, alleen nu was het de eerste de beste keer dat SC Cambuur voor de goal kwam raak. Het was Mühren die met een fraaie hoge kopbal die net onder de lat verdween, een goaltje dichterbij Ómarsson kwam op de topscorerslijst. De Friezen hadden de wedstrijd daarna onder controle en verzuimden gelukkig de voorsprong snel te verdubbelen. Halverwege kwam Excelsior dan toch eindelijk in de wedstrijd, Ómarsson en Zwarts kregen degelijke kopkansen, maar verder gaf SC Cambuur weinig ruimte weg.

De tweede helft begon met een stuk hogere amusementswaarde en het was vanaf de kant van Excelsior een stuk dreigender. Doelman Stevens en de lat stonden al snel de gelijkmaker van Excelsior in de weg, terwijl de paal niet veel later juist een grotere achterstand voorkwam. Op deze manier zou de gelijkmaker niet vallen, leek Dijkhuizen halverwege het tweede bedrijf te beseffen. Met Mendes Moreira als vervanger van Aberkane zette hij de ploeg terug naar 4-3-3.

Slotoffensief
Uit het niets leek Ómarsson vervolgens binnen no-time te scoren na een zeldzame fout in de verdediging van de uitploeg, maar weer was Stevens een sta-in-de-weg. Aan de andere kant was het Damen die voorkwam dat de wedstrijd op slot werd gegooid. Zo kon de wedstrijd dus nog alle kanten, met de kansen die er over en weer kwamen. Maar een lang slotoffensief was voor Excelsior, dat nadrukkelijk aandrong op de gelijkmaker. Mogelijkheden waren er genoeg – Ómarsson, Zwarts en Horemans waren dichtbij – maar het mocht helaas niet zo zijn.

Het voetbaljaar 2020 eindigt dus in mineur. We begonnen januari als nummer zeven, in de hoop dat betere tijden zouden gaan komen. Maar we starten 2021 nóg lager: dertiende in de KKD. De verwachtingen voor volgend jaar zijn dan ook laag, waardoor het alleen maar mee kan vallen. Wie weet halen we alsnog play-offs. En hoe goed of slecht het seizoen ook is, daarin is álles mogelijk.

Excelsior – SC Cambuur: 0-1 (0-1)
13. Robert Mühren 0-1

Gele kaart: Robin van der Meer, Adallah Aberkane (Excelsior), Mees Hoedemakers (SC Cambuur)

Scheidsrechter: Allard Lindhout
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Abdallah Aberkane (64. Ahmad Mendes Moreira), Siebe Horemans, Sander Fischer, Hervé Matthys, Robin van der Meer (78. Brandon Ormonde-Ottewill), Mats Wieffer, Reuven Niemeijer (78. Stijn Meijer), Thomas Oude Kotte (8. Julian Baas), Elías Már Ómarsson en Joël Zwarts

Man of the match: Alle fans, die dit jaar zoveel wedstrijden moesten missen maar Excelsior bleven steunen

Foto’s: Sander Wesdijk

1 reactie

  1. Ron schreef:

    Het laatste deel van de tweede helft zag er nog aardig maar de laatste pass gaat zo vaak mis en dat maakt onder meer het verschil met de top ploegen in de KKD.
    Het seizoen lekker afmaken, talenten laten spelen, play-offs halen maar vooral niet promoveren! Je moet er niet aan denken als dit team in de eredivisie komt. Verder zal er heel goed gescout moeten worden om de noodzakelijke kwaliteiten in het elftal te krijgen. Laten we hopen dat we in de beker nog wat leuke potjes hebben.
    Fijne Feestdagen!