Excelsior geeft cursus wedstrijd weggeven

Zes nederlagen op rij in de eerste divisie. Het gebeurde in 1991, 1997 én in 2021. Terwijl het in Nijmegen nog zo’n mooie avond leek te gaan worden. Excelsior leidde na ruim een kwartier met 2-0 tegen NEC, maar vergat dat een wedstrijd negentig minuten duurde. Wat volgde was een zeer geslaagde cursus wedstrijd weggeven.

Tegen SC Cambuur en NAC Breda bleek dat een doelpunt maken allesbehalve een zekerheid is voor Excelsior. In Nijmegen moest het ook nog eens gebeuren zonder Omarsson, die ontbrak met een blessure. Dus startte Meijer voor het eerst dit seizoen in de basis, wederom in 5-3-2-formatie. Stel mij op en dan komt het goed, had de aanvaller al eerder gezegd tegen de trainer.

Goede start
Zowaar lag de bal er na zeventien minuten al twee keer in. Na half wegwerken van NEC was het in de veertiende minuut eerst Zwarts die met een verre en hoge kopbal, en dankzij een flater van de doelman, eindelijk weer eens doel trof. Drie minuten later was het Van Rooijen die de bal na een corner via-via voor zijn voeten kreeg en vanaf een meter of veertien uithaalde. Op zeer fraaie wijze tekende hij aan voor de ongekend luxe en vroege 2-0 voorsprong.

Een prima start dus, maar toch verdween weer snel de druk en kwam NEC beter in de wedstrijd. Het bleef in de eerste helft bij één gevaarlijk moment voor de thuisploeg, na ruim een halfuur onschadelijk gemaakt door Damen. Dat gebeurde kort nadat NEC een strafschop werd ontnomen. Kansen kreeg Excelsior niet meer tot aan het rustsignaal.

Alles ging mis
In de tweede helft werd Excelsior zelfs helemaal niet meer gevaarlijk. Al na vijf minuten dreigde de avond op een fiasco uit te lopen, want op onnodige wijze werd het 1-2. Horemans liet de bal onder zijn voet doorglippen en bracht zo NEC in staat de wedstrijd weer open te breken. Het was geen incident. Excelsior kwam er niet meer aan te pas in het eenrichtingsverkeer van NEC.

In het laatste kwartier ging het dan uiteindelijk helemaal mis. Excelsior moest na een onbesuisde tackle van Ormonde-Ottewill met tien man verder. Dijkhuizen overtrad vervolgens de ongeschreven voetbalwet om nooit te wisselen bij een standaardsituatie tegen: 2-2. Kon het allemaal nog erger? Ja. Vijf minuten voor tijd veroorzaakte Fischer een strafschop en zo geschiedde.

Zesmaal is geen scheepsrecht. Nog één nederlaag verwijderd van een evenaring van het negatieve clubrecord. Wordt het dan toch nog een historisch seizoen?

NEC – Excelsior: 3-2 (0-2)
14. Joël Zwarts 0-1
17. Mitchell van Rooijen 0-2
50. Jonathan Okita 1-2
79. Souffian el Karouani 2-2
86. Jordy Bruijn (strafschop) 3-2

Gele kaart: Cas Odenthal, Dirk Proper, Jonathan Okita, Javier Vet (NEC), Mats Wieffer en Hervé Matthys (Excelsior)
Rode kaart: Brandon Ormonde-Ottewill (76ste minuut, Excelsior)