Excelsior geeft cursus wedstrijd weggeven

 

Zes nederlagen op rij in de eerste divisie. Het gebeurde in 1991, 1997 én in 2021. Terwijl het in Nijmegen nog zo’n mooie avond leek te gaan worden. Excelsior leidde na ruim een kwartier met 2-0 tegen NEC, maar vergat dat een wedstrijd negentig minuten duurde. Wat volgde was een zeer geslaagde cursus wedstrijd weggeven.

Tegen SC Cambuur en NAC Breda bleek dat een doelpunt maken allesbehalve een zekerheid is voor Excelsior. In Nijmegen moest het ook nog eens gebeuren zonder Omarsson, die ontbrak met een blessure. Dus startte Meijer voor het eerst dit seizoen in de basis, wederom in 5-3-2-formatie. Stel mij op en dan komt het goed, had de aanvaller al eerder gezegd tegen de trainer.

Goede start
Zowaar lag de bal er na zeventien minuten al twee keer in. Na half wegwerken van NEC was het in de veertiende minuut eerst Zwarts die met een verre en hoge kopbal, en dankzij een flater van de doelman, eindelijk weer eens doel trof. Drie minuten later was het Van Rooijen die de bal na een corner via-via voor zijn voeten kreeg en vanaf een meter of veertien uithaalde. Op zeer fraaie wijze tekende hij aan voor de ongekend luxe en vroege 2-0 voorsprong.

Een prima start dus, maar toch verdween weer snel de druk en kwam NEC beter in de wedstrijd. Het bleef in de eerste helft bij één gevaarlijk moment voor de thuisploeg, na ruim een halfuur onschadelijk gemaakt door Damen. Dat gebeurde kort nadat NEC een strafschop werd ontnomen. Kansen kreeg Excelsior niet meer tot aan het rustsignaal.

Alles ging mis
In de tweede helft werd Excelsior zelfs helemaal niet meer gevaarlijk. Al na vijf minuten dreigde de avond op een fiasco uit te lopen, want op onnodige wijze werd het 1-2. Horemans liet de bal onder zijn voet doorglippen en bracht zo NEC in staat de wedstrijd weer open te breken. Het was geen incident. Excelsior kwam er niet meer aan te pas in het eenrichtingsverkeer van NEC.

In het laatste kwartier ging het dan uiteindelijk helemaal mis. Excelsior moest na een onbesuisde tackle van Ormonde-Ottewill met tien man verder. Dijkhuizen overtrad vervolgens de ongeschreven voetbalwet om nooit te wisselen bij een standaardsituatie tegen: 2-2. Kon het allemaal nog erger? Ja. Vijf minuten voor tijd veroorzaakte Fischer een strafschop en zo geschiedde.

Zesmaal is geen scheepsrecht. Nog één nederlaag verwijderd van een evenaring van het negatieve clubrecord. Wordt het dan toch nog een historisch seizoen?

NEC – Excelsior: 3-2 (0-2)
14. Joël Zwarts 0-1
17. Mitchell van Rooijen 0-2
50. Jonathan Okita 1-2
79. Souffian el Karouani 2-2
86. Jordy Bruijn (strafschop) 3-2

Gele kaart: Cas Odenthal, Dirk Proper, Jonathan Okita, Javier Vet (NEC), Mats Wieffer en Hervé Matthys (Excelsior)
Rode kaart: Brandon Ormonde-Ottewill (76ste minuut, Excelsior)

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Sander Fischer, Hervé Matthys, Brandon Ormonde-Ottewill, Abdallah Aberkane, Mats Wieffer, Mitchell van Rooijen (86. Luigi Bruins), Joël Zwarts (78. Robin van der Meer), Stijn Meijer (68. Ahmad Mendes Moreira) en Reuven Niemeijer (70. Julian Baas)

Foto’s Sander Wesdijk

4 reacties

 1. Jostiband schreef:

  Ik las laatst een nieuwsbericht: Politie en Justitie maken zich steeds meer zorgen over de toename aan verwarde personen, ik zit al 19 duels naar verwarde personen te kijken 10 hebben een Rood-Zwart shirt aan en 1 een geel shirt. Het is inmiddels al zo erg dat ik het aandoenlijk vind een middenvelder als Wieffer die na het zoveelste alverlies kijkt of zijn teddybeer net is gejat en dan zo’n ervaren man als Fischer die er op het laatst bij loopt of zijn corps braljasje is afgepakt, het is lachwekkend en treurig tegelijk de overtreding van Ottewil paste ook in deze avond. Het zou voorts van een stevige leiding getuigen als Excelsior haar trainer gewoon laat zitten, het wordt inmiddels tijd dat deze leiding eens kritisch in de spiegel gaat kijken. Over en sluiten dit seizoen een selectie ala niveau Top Oss, o toch niet die staan nog 4 plekken hoger. Een selectie vooral ook zonder enige ruggengraat. Gooi al die waardeloze en dure contractspelers eruit en ga verder met de jeugd, het maakt immers toch geen fuck meer uit, en dan te bedenken dat er helden bij Excelsior werken die zich 24/7 inzetten voor de club en dan wekelijks dit zooitje ongeregeld moeten zien voetballen #samennaardeklote

 2. Jan van de ven schreef:

  Wat een verschrikkelijk seizoen is dit .een drama , want dit elftal ontbreekt elke kwaliteit en de trainer kan hier ook niks meer van maken . Een van de slechtste seizoen ooit en excelsior onwaardig .

 3. Ron schreef:

  Welk seizoen Leo?
  Ik hoop dat Ferry de Haan al met heel veel nieuwe spelers voor het volgende seizoen contact heeft want wat er nu loopt is de treurnis ten top (de jonge talenten daargelaten).

 4. Leo schreef:

  19 gespeeld 20 punten: Einde seizoen