Excelsior herstelt zich na rust tegen FC Dordrecht

Excelsior leek zondag in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter FC Dordrecht opnieuw tegen een zeperd aan te lopen, maar herstelde zich na een slechte eerste helft. Door twee doelpunten en een assist van Rai Vloet won Excelsior met 3-2 en blijft de ploeg zonder puntverlies in eigen stadion.

Slechte eerste helft
Excelsior legde een zeer slechte eerste helft op de mat. Alleen Elias Mar Omarsson wist zich van zijn beste kant te laten zien in het eerste bedrijf. Verder hetzelfde recept als het hele seizoen: weinig tempo, dramatische passes, veel balverlies, nauwelijks dreigend, en ga zo maar door. Daar kwam bij dat Jeffry Fortes ontbrak, omdat hij dit weekend met Kaapverdië speelt

Een van de vele dieptepunten was een terugspeelbal van Joël Zwarts op Alessandro Damen na twaalf minuten, waaruit Pedro Marques bijna 0-1 maakte. Die openingstreffer viel na 27 minuten alsnog via Anass Achahbar na een rommelige situatie voor het doel van Alessandro Damen.

Kort voor rust leek Omarsson de 1-1 binnen te koppen uit een zeldzame kans voor Excelsior, maar hield de sterk keepende Petar Stoskovic de bal uit zijn doel. Toen het rustsignaal klonk, mocht Excelsior zelfs nog blij zijn dat het geen 0-2 stond omdat Marques niet veel later uit buitenspelpositie scoorde.

Aanvallende wissel
Moniz greep in de rust in met een aanvallende wissel: Stijn Meijer in plaats van Thomas Oude Kotte. Excelsior kwam voortvarend uit de kleedkamer: binnen negen minuten stond het 2-1. Dat was vooral te danken aan Rai Vloet. De middenvelder scoorde eerst zelf uit een voorzet van Siebe Horemans, en drie minuten later lagen zijn voorbereidende werk en assist aan de basis van de goal van Meijer.

De beginfase van de tweede helft bood perspectief, maar Excelsior zakte steeds verder terug en kon niet bepaald gevaarlijk worden. Dat lukte FC Dordrecht ook nauwelijks en dus kwam de voorsprong niet in gevaar. Toen het in de zeventigste minuut 3-1 werd, leek er niets meer aan de hand. Zwarts zag een hard schot verwerkt worden tot hoekschop en daaruit maakte Vloet zijn tweede.

Omarsson verzuimde de score verder uit te breiden en een minuut voor tijd werd het toch nog spannend toen Quincy Hogesteger 3-2 maakte. De gevreesde gelijkmaker bleef uit in de drie minuten blessuretijd, waarin Excelsior niets anders deed dan tijdrekken.

Zo speelde Excelsior niet geweldig, maar leverde ook de vijfde thuiswedstrijd een overwinning op. Na tien wedstrijden heeft Excelsior negentien punten, waarvan vijftien zijn bepaald op eigen veld. Het kenmerkt de enorme wisselvalligheid van dit seizoen. We wachten af hoe Excelsior volgende week bij MVV voor de dag komt…

Excelsior – FC Dordrecht: 3-2 (0-1)
27. Anass Achahbar 0-1
51. Rai Vloet 1-1
54. Stijn Meijer 2-1
71. Rai Vloet 3-1
89. Quincy Hogesteger 3-2

Gele kaart: Rai Vloet (Excelsior), Savvas Mourgos, Pedro Marques en Jari Schuurman (FC Dordrecht)

Scheidsrechter: Laurens Gerrets
Toeschouwers: 3.300

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Sander Fischer, Thomas Oude Kotte (46. Stijn Meijer), Robin van der Meer, Rai Vloet, Hervé Matthys, Dogucan Haspolat, Joël Zwarts, Elias Mar Omarsson en Ahmad Mendes Moreira (79. Thomas Verhaar)