Excelsior scoort ook tien keer in Zierikzee

Het is weliswaar tegen amateurclubs, maar toch. Wie 27 keer scoort in de eerste drie oefenwedstrijden en daarin geen doelpunt tegen krijgt, is goed op weg. Vorig jaar kreeg Excelsior nog drie tegengoals van zowel het Westlands Elftal als ASWH; het seizoen daarvoor vielen er slechts zeven doelpunten in de eerste drie oefenduels. Zaterdag was Excelsior in Zierikzee ook tegen tweedeklasser MVC’11 op dreef. De teller stopte bij 10-0.

Geen Mendes Moreira
Opvallende afwezige was Ahmad Mendes Moreira, wiens laatste dag als proefspeler was aangebroken. De aanvaller stond wel op het wedstrijdformulier, maar zijn naam werd daar een uur voor de aftrap vanaf gestreept. Einde verhaal voor Mendes Moreira? Daar leek het niet op. Voor de camera van RTV Rijnmond zei algemeen directeur Ferry de Haan dat Excelsior de aanvaller er graag bij wil hebben, maar dat er meer belangstelling voor hem is. Dat hij niet speelde had een simpele reden. ,,We gaan niet iemand fit maken voor een ander.” De reactie van hoofdtrainer Ricardo Moniz bleef vaag. ,,Hij moet bepalen. De speler moet bepalen. Niet zaakwaarnemers. Die zijn er voor de papieren toch?”

Verder was de opstelling vergelijkbaar als die in de eerdere oefenwedstrijden. Dat betekent dat spelers als Elias Mar Omarsson, Denis Mahmudov en Redouan El Hankouri nog steeds niet inzetbaar waren. Alessandro Damen droeg dit keer de aanvoerdersband.

Twee hattricks
Het werd in Zierikzee de wedstrijd van Joël Zwarts en Dave van Delft, die in de plaats van Mendes Moreira in de basis startte. Zwarts, die tegen Hillegersberg al een hattrick maakte, deed dat nu ook. Ditmaal scoorde hij zelfs vijf keer. Jeugdspeler Van Delft maakte eveneens drie doelpunten. Tussendoor scoorden verder alleen Dogucan Haspolat en een speler van MZC’11 met een eigen doelpunt.

Bij rust leek het er nog niet naar dat Excelsior weer de dubbele cijfers zou halen. Na twee minuten kwam Excelsior al op voorsprong (Zwarts) en binnen dertien minuten stond het al 2-0 (Dogucan Haspolat met een schot van buiten de zestien), maar daarna werd er slordig met de kansen omgegaan. Op slag van rust werd het via Zwarts alsnog 3-0.

Na rust begon Excelsior pas echt te draaien en binnen een tijdsbestek van tien minuten stond het ineens 8-0. Van die vijf goals maakte Zwarts er drie binnen acht minuten, Van Delft scoorde de andere twee. Een kwartier voor tijd stond de eindstand met dubbele cijfers al op het scorebord. Een speler van MZC’11 schoot in eigen doel toen hij Zwarts van scoren wilde onthouden en Van Delft complementeerde zijn hattrick. Het bleef bij 10-0, maar de score had veel hoger kunnen en misschien wel moeten uitvallen.

Echte werk
Dat waren de oefenwedstrijden tegen amateurs. De komende week gaat het echte werk beginnen en zullen we weten waar Excelsior op dit moment echt staat. Maandag vertrekken de spelers naar Delden voor een trainingskamp. Daar is TOP Oss dinsdag de eerste tegenstander. Vrijdag wacht in Terwolde de jaarlijkse wedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

MZC’11 – Excelsior: 0-10 (0-3)
2. Joël Zwarts 0-1
13. Dogucan Haspolat 0-2
45. Joël Zwarts 0-3
51. Joël Zwarts 0-4
52. Joël Zwarts 0-5
57. Dave van Delft 0-6
59. Joël Zwarts 0-7