Excelsior speelt machteloze pot in Kortrijk

Excelsior was zaterdagmiddag figurant op de open dag van KV Kortrijk. De Belgische club werd geen strobreed in de weg gelegd. De wedstrijd in het Guldensporenstadion eindigde in 4-0. Daarmee viel de score nog laag uit.

Volwaardige bank
Een blik op het wedstrijdformulier zorgde voor goede moed, ongeacht het resultaat dat zou komen. Na zes wedstrijden met zo’n zes (jeugd)spelers op de bank, was de dug-out eens goedgevuld. Negen spelers namen plaats in de dug-out, waaronder voor het eerst deze voorbereiding Elias Mar Omarsson, Siebe Horemans en Rai Vloet.

Vroege strafschop
Op het veld ging het er minder aan toe. De eerste seconden waren een voorbode voor wat zou komen: een wanvertoning. Nog voor de eerste minuut voorbij was lag de bal al op de stip. Thomas Oude Kotte, deze wedstrijd met aanvoerdersband, gaf een duw in de rug van Christophe Lepoint. De strafschop werd benut door Ilombe Mboyo: 1-0. Na een halfuur verdubbelde Andriy Batsula met een hard schot de score.

Slecht voetbal
Excelsior stelde daar weinig tegenover en stond machteloos op het veld. Een schot van Thomas Verhaar, dat naast het doel belandde, in de 39ste minuut was het enige wapenfeit van Excelsior in de eerste helft. Excelsior speelde zeer slordig; het spel deze middag kan met een gerust hart barslecht worden genoemd. Veel balverlies, zonder inspiratie, ballen die telkens van de voeten werden gespeeld en was er eens een zeldzame goede actie dan belandde de bal over de zijlijn.

Geen verschil na rust
Het spelbeeld veranderde niet in de tweede helft; de doelman van Kortrijk hoefde zijn shirt niet te wassen. Na 35 seconden was het alweer bijna 3-0, die in de 62ste minuut alsnog viel toen Oude Kotte lucht dekte in plaats van Mboyo. Negen minuten later maakte Batsula, die niets te duchten had van de ingevallen Tobias Kleijweg, de vierde. Excelsior kreeg opnieuw slechts één kansje, tussen de doelpunten in ging een schot van Kyle Ebecilio over.

Drie weken tot seizoenstart
Moeten we ons zorgen maken na deze machteloze oefenpot in Kortrijk? Dat zou een veel te snelle conclusie zijn. Vergeet niet dat de tegenstander in de middenmoot op het hoogste niveau in België speelt, en dat dit hun laatste wedstrijd voor de seizoenstart was. Toch is er bij Excelsior, vooral in verdedigend opzicht, genoeg werk aan de winkel. Gelukkig is daar de voorbereiding voor. Nog drie weken tot Jong FC Utrecht-thuis.

KV Kortrijk – Excelsior: 4-0 (2-0)
2. Ilombe Mboyo (strafschop) 1-0
28. Andriy Batsula 2-0
62. Ilombe Mboyo 3-0
71. Andriy Batsula 4-0

Gele kaart: Julien de Sart (KV Kortrijk) en Niek den Heeten (Excelsior).

Opstelling Excelsior: Maarten de Fockert, Hervé Matthys, Thomas Oude Kotte, Robin van der Meer (46. Luigi Bruins), Kyle Ebecilio (76. Niek den Heeten), Joël Zwarts (46. Elias Mar Omarsson), Sander Fischer (68. Tobias Kleijweg), Thomas Verhaar, Ahmad Mendes Moreira (83. Dave van Delft), Jeffry Fortes en Otto van der Loo (68. Siebe Horemans).