Excelsior verliest van AZ

Excelsior heeft de thuiswedstrijd tegen AZ met 1-2 verloren, maar hoeft zich allesbehalve te schamen. De Kralingers boden namelijk voldoende weerstand tegen de nummer drie. AZ was beter in de eerste helft en Excelsior in de tweede, maar de Alkmaarders scoorden één doelpunt meer.

Het begin van de wedstrijd was met kansen over en weer aantrekkelijk. De eerste grote kans was voor Mike van Duinen, die van dichtbij op Bizot stuitte. Het was niet de enige keer dat de doelman van AZ een Kralingse goal in de weg stond. In het vervolg van de eerste helft voorkwam hij doelpunten van opnieuw Van Duinen, maar ook van Jurgen Mattheij en Ali Messaoud.

Desondanks was AZ in de eerste helft de betere ploeg. Kort na de eerste kans van Van Duinen, voorkwamen Mattheij en de paal de Alkmaarse openingstreffer en in de 14e minuut schoot Idrissi voor open doel over. Vijf minuten later opende Alireza Jahanbakhsh via Theo Zwarthoed de score. Na een inschattingsfout van Jeffry Fortes ging de bal via de benen van Zwarthoed in de goal. Vlak voor rust schoot de Iraan ook de 0-2 binnen.

Na rust was Excelsior de betere ploeg. Een halfuur voor tijd was Mattheij dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn kopbal na een vrije trap van Faik werd van de lijn gehaald. Vier minuten later schoot Ali Messaoud vanaf de rand van het strafschopgebied wel raak. Levi García, nog geen vijf minuten in het veld, gaf voor het eerst dit seizoen de assist.

Excelsior bleef aandringen en kreeg nauwelijks kansen tegen, maar wist niet een punt uit het vuur te slepen. Zes minuten voor tijd was Messaoud dichtbij zijn tweede, na een voorzet van de net ingevallen Anouar Hadouir. In de blessuretijd schoot Hicham Faik een vrije trap vanaf de zijkant van het strafschopgebied over.

Door de nederlaag blijft Excelsior de minst presterende ploeg in thuiswedstrijden. In het uitklassement staat Excelsior er met een vierde plaats een stuk beter voor. Volgende week reist de ploeg af naar VVV-Venlo.

Excelsior – AZ: 1-2 (0-2)
19. Zwarthoed (eigen doelpunt) 0-1
44. Jahanbakhsh 0-2
65. Messaoud 1-2

Gele kaarten: Koolwijk, Bruins (Excelsior) en Svensson (AZ)
Scheidsrechter: Van Boekel
Toeschouwers: 4.218

Opstelling Excelsior: Zwarthoed, Karami, Mattheij, Faes (83. Hadouir), Fortes, Faik, Messaoud, Koolwijk, Elbers (59. García), Van Duinen en Bruins.