Excelsior verspeelt zege door fout in slotfase

Eén voordeel aan de Keuken Kampioen Divisie: geen hinderlijke onderbreking door interlands. De dag na het spektakel in Hamburg was het in Deventer tijd voor het echte werk. Excelsior leek ook nog eens drie punten over te houden aan het uitduel tegen Go Ahead. Toch ging het één minuut voor tijd gigantisch mis, en moet genoegen worden genomen met een 2-2 gelijkspel.

Eerste test
De wedstrijd tegen Go Ahead kon worden gezien als de eerste test van het seizoen, na vier wedstrijden tegen op papier laaggeklasseerde teams. Die leverden weliswaar negen punten op, maar het spel gaf niet altijd vertrouwen richting zwaardere potjes zoals die in De Adelaarshorst. In de voorbereiding, toen met 2-0 werd verloren, kon Excelsior halverwege juli nauwelijks een vuist maken tegen de ploeg uit Deventer.

Zelfde basiself
Er was zaterdagavond in Deventer opnieuw geen basisplaats voor Ahmad Mendes Moreira en Dogucan Haspolat. Ricardo Moniz startte met dezelfde elf als tegen Helmond Sport, dus met zowel Joël Zwarts als Elias Mar Omarsson voorin en Rai Vloet op het middenveld. Daar stond Jeffry Fortes ook gewoon, aangezien zijn gewenste transfer uitbleef. Nieuwelingen Stijn Meijer en Arsenio Valpoort begonnen op de bank.

Valse hoop
Go Ahead Eagles begon fel, maar Excelsior trok het overwicht al snel naar zich toe in de eerste tien minuten. De ploeg, in volledig zwart tenue, was beter en liet prima voetbal zien maar kwam niet verder dan kansjes. Die sterke fase gaf valse hoop, bleek na achttien minuten spelen toen Excelsior wat was ingezakt. Na een razendsnelle omschakeling scoorde Elmo Lieftink voor Go Ahead nadat hij Thomas Verhaar op de middenlijn van de bal had gespeeld. Die achterstand bracht Excelsior even van de wijs, maar meer ellende bleef dankzij Damen bespaard.

Excelsior aan de bal
Het vervolg van de eerste helft was eenzijdig: fouten vanaf beide kanten en vooral Excelsior aan de bal in een haast continue gang richting het doel van Go Ahead. Helaas met het bekende recept, met weinig aansluiting en voorzetten die niet aankomen. Pas in de laatste minuten voor rust wist Excelsior in een sterke fase weer serieuze kansen te creëeren. De grootste was kort voor het fluitsignaal, toen de doelman redde op een uithaal van Rai Vloet vanaf randje zestien.

Gouden wissel
In de rust greep Moniz in: Omarsson werd vervangen door Mendes Moreira. Een gouden wissel, want nog geen kwartier later stond Excelsior dankzij Mendes Moreira ineens met 2-1 voor. Het duurde slechts één minuut en twintig seconden voor hij met zijn eerste balcontact via binnenkant paal scoorde na een strakke lange voorzet van Siebe Horemans. Zijn tweede schoot hij tegen de touwen nadat Vloet op knappe wijze een voorzet van Luigi Bruins verlengde.

Tegenhouden
Na twintig minuten in de tweede helft waarin weinig aan te merken was op het spel van Excelsior, dat veel gretiger en dreigender was, kantelde het spelbeeld. In het vervolg van de wedstrijd kon Excelsior niet veel meer dan tegenhouden. Ineens was er heel veel druk van Go Ahead en kwam Excelsior meerdere keren goed weg. Helemaal toen Jenthe Merthens van een meter afstand over schoot voor open goal. Heel af en toe kwam Excelsior er in de omschakeling uit, maar alleen een schot van Vloet zorgde voor gevaar.

Gigantische fout
Excelsior leek drie punten over te gaan houden, maar het ging in de 89ste minuut alsnog mis door een gigantische fout van Robin van der Meer. De bal was na een counter in de zestien van Excelsior en na geklungel in de verdediging bij hem terechtgekomen, maar Van der Meer kopte helemaal verkeerd en legde de bal daarmee met een achterwaartse kopbal voor de voeten van invaller Alexander Bannink. In blessuretijd mocht Excelsior zelfs nog van geluk spreken dat het bleef bij 2-2, over negentig minuten een terechte uitslag.

Go Ahead Eagles – Excelsior: 2-2 (1-0)
19. Elmo Lieftink 1-0
47. Ahmad Mendes Moreira 1-1
58. Ahmad Mendes Moreira 1-2
89. Alexander Bannink 2-2

Gele kaarten: Nicolas Abdat (Go Ahead Eagles) en Robin van der Meer (Excelsior).

Scheidsrechter: Björn Kuipers
Toeschouwers: 9.000 (75 uitsupporters)

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Sander Fischer, Robin van der Meer, Rai Vloet, Luigi Bruins, Jeffry Fortes, Joël Zwarts (85. Arsenio Valpoort), Elias Mar Omarsson (46. Ahmad Mendes Moreira) en Thomas Verhaar (66. Dogucan Haspolat).