Excelsior wint eerste set tegen FC Den Bosch

Waar zullen we beginnen? Al zitten de resultaten niet altijd mee, saai is het dit seizoen nooit bij Excelsior. Maar wat er vrijdag gebeurde bij Excelsior-FC Den Bosch, had niemand voor mogelijk kunnen houden. In een parodie op voetbal (of was het de eerste set in een tenniswedstrijd?) werd het 6-4. Excelsior in optima forma.

In de rust leek het nog zowaar eens een normale avond te worden. Hoogstaand was de eerste helft niet, maar toch leidde Excelsior met 2-0. Al is dat dit seizoen al bijzonder te noemen. Op het veld stond een ploeg die strijd en inzet leverde en het aan zichzelf te danken had dat het niet vaker had gescoord.

Dan de tweede helft. Omschrijven we elk doelpunt, dan wordt dit wedstrijdverslag in boekvorm. Gemiddeld lag de bal bijna om de vijf minuten weer in het doel. Een kwartier voor tijd was het niet meer de vraag óf er nog zou worden gescoord, maar in welke goals. Zou het 3-6 worden? 5-5 misschien? Of 5-4?

Het werd dus 6-4, en daar zag het een kwartier na rust niet naar uit. In de eerste helft had FC Den Bosch weinig in te brengen, maar dat werd al snel ruimschoots goedgemaakt. In eenzelfde scenario als FC Utrecht-thuis (toen Excelsior kort na rust een 3-0 voorsprong verspeelde) stond het al snel 2-3. Het maakt niet uit wie er in de verdediging staat, ditmaal debuteerde Cameron Humphreys, de tegengoals vallen toch wel.

Daarna ging het pas écht los. Een in de rust ingekomen speler van FC Den Bosch veroorzaakte een strafschop en kreeg zijn tweede gele kaart. Bruins maakte 3-3 en dus leek de wedstrijd weer in positief opzicht te kantelen. Het laat zich al raden: niet veel later maakte de tien Bosschenaren 3-4.

Maar ditmaal toonde Excelsior veerkracht. FC Den Bosch wisselde verdedigend en Excelsior aanvallend (Stijn Meijer voor Sander Fischer), en de ploeg begon aan een stormloop op de Bossche goal. De strijdlust werd beloond, want er vielen nog drie doelpunten. 6-4, eerste set voor Excelsior.

Na zo’n knotsgekke wedstrijd zou je bijna vergeten dat er ook weer drie punten werden bijgeschreven. Want wat was dit een belangrijke zege op een directe concurrent. Excelsior heeft een gat van vijf punten geslagen met de plekken die géén recht geven op play-offs.

We kunnen klagen over de verdediging, die wéér vier goals toelieten. Toch tellen in deze fase alleen de drie punten. En hoe die werden binnengesleept, zullen we het de komende jaren zeker nog wel een paar keer over hebben. En wees eerlijk, wat betreft amusementswaarde kan het seizoen toch niet stuk, met 113 doelpunten in 27 wedstrijden?

Of de 6-4 vertrouwen geeft? Daar doen we gezien de eerdere wedstrijden maar geen uitspraken over. Volgende week wacht FC Eindhoven-uit. De thuiswedstrijd in de competitie tegen de Eindhovenaren eindigde in 5-4…

Excelsior – FC Den Bosch: 6-4 (2-0)
27. Elias Mar Omarsson 1-0
41. Rai Vloet 2-0
49. Pedro Marques 2-1
54. Danny Verbeek 2-2
61. Pedro Marques 2-3
65. Luigi Bruins (strafschop) 3-3
71. Pedro Marques 3-4