Excelsior wint met 2-1 van Anorthosis Famagusta

Excelsior heeft in het Brabantse Mill de zesde oefenzege van deze voorbereiding behaald. Tegen Anorthosis Famagusta, vorig seizoen zevende op het hoogste niveau in Cyprus, werd het 2-1.

Ómarsson in de spits
De basiself was er een zoals die ook zomaar tegen Jong FC Utrecht kan zijn. Vanzelfsprekend met Alessandro Damen onder de lat, met voor hem onder meer plek voor Siebe Horemans en Jeffry Fortes op het middenveld. Voorin viel de keuze dit keer voor Élias Már Ómarsson, met Ahmad Mendes Moreira en Thomas Verhaar naast hem. Robin van der Meer was dit keer de aanvoerder.

Acht seconden
Na een slechte wedstrijd in Kortrijk, gaf Excelsior het goede spel tegen Heracles Almelo een vervolg. ,,Tegen Heracles was onze spelwijze voor het eerst echt heel goed zichtbaar, dat wisten we 30 tot 35 minuten vol te houden”, zei Van der Meer na afloop bij RTV Rijnmond. ,,Ik denk dat we dat vandaag hebben kunnen uitbouwen om zeker wel 60 minuten op dit niveau te kunnen spelen.” Dat betekent: veel druk op de bal, zover mogelijk op de helft van de tegenstander de bal veroveren en vervolgens binnen acht seconden bij hun doel zijn. Balverlies? Dan binnen drie seconden weer de bal terugveroveren. Een ,,on-Nederlands” systeem volgens Van der Meer, maar wel een waarmee je de beste kan zijn.

Uit het niets
In de beginfase was het initiatief voor Excelsior, maar dat leidde niet tot doelpunten. Kansen waren er dankzij de goed spelende Horemans, maar die werden niet afgemaakt door Mendes Moreira en Ómarsson. Daarna kreeg Anorthosis Famagusta steeds meer kansen, maar was het Excelsior dat tien minuten voor rust uit het niets scoorde. Verhaar schoot beheerst in de korte hoek uit een voorzet van Van der Meer.

Schitterend doelpunt
Het hoogtepunt van de tweede helft was al na twaalf minuten spelen een feit. Van der Meer gaf een goede lange pass op Fortes. Die kapte naar binnen en krulde de bal vanaf de rand van de zestien in de kruising: 2-0. Lang kon Excelsior er niet van genieten, want binnen de minuut belandde de bal na een afstandsschot van Michal Duris  via de binnenkant van de paal achter Damen. Vanaf dat moment lukte het Excelsior niet meer om het niveau vast te houden. ,,Dan zie je dat we laconiek worden”, aldus Van der Meer. Toch wist Excelsior de 2-1 voorsprong over de streep te trekken.

Intensief
,,Schitterend als je zo’n tegenstander van hoog kaliber kan verslaan”, zei Ricardo Moniz na afloop bij RTV Rijnmond. ,,Dat betekent hoe ver we zijn.” De trainer bleek vooral tevreden omdat hij zag dat zijn spelers ook in fysieke wedstrijden niet tekort schieten. Hij had de wedstrijd bewust zo intensief mogelijk gemaakt. ,,Rondspelen kan altijd nog. Dit is nog steeds de voorbereiding.” Daarin staat nog één oefenwedstrijd op het programma: op vrijdag 2 augustus speelt Excelsior om 20:00 uur in Stadion De Vliert tegen FC Den Bosch.

Anorthosis Famagusta – Excelsior: 1-2 (0-1)
34. Thomas Verhaar 0-1
57. Jeffry Fortes 0-2
58. Michal Duris 1-2

Gele kaarten: Sander Fischer en Ahmad Mendes Moreira.

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans (60. Otto van der Loo (77. Niek den Heeten)), Hervé Matthys, Robin van der Meer, Kyle Ebecilio (60. Rai Vloet), Élias Már Ómarsson (60. Joël Zwarts), Luigi Bruins, Sander Fischer, Thomas Verhaar (76. Dave van Delft), Ahmad Mendes Moreira en Jeffry Fortes.

Foto’s: Sander Wesdijk