Excelsior is zo goed als veilig

Excelsior heeft ook de uitwedstrijd bij SC Heerenveen gewonnen en daarom klonk vanuit het uitvak het meer dan terechte “we are staying up”. Mike van Duinen scoorde tien minuten voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd en daardoor won Excelsior met 1-0.

SC Heerenveen begon beter aan de wedstrijd en Excelsior had het aan de paal te danken dat er na een halfuur nog niet was gescoord. Al na zeven minuten schoot Ghoochannejhad op de paal en twintig minuten later belandde een schot van Vlap via de vingertoppen van Zwarthoed op het houtwerk.

Excelsior begon steeds beter te voetballen en kwam in de 36ste minuut op voorsprong. Messaoud kapte terug, gaf de bal af aan Van Duinen waarna de spits via de onderkant van de lat snoeihard raak schoot: 0-1. Niet veel later schoot Faik net naast na een goede actie van Van Duinen. Vlak voor rust kreeg SC Heerenveen nog kansen op de gelijkmaker, maar Zeneli schoot over en Ghoochannejhad stuitte op de sterk keepende Zwarthoed.

Dat Excelsior voor de zesde keer dit seizoen de nul hield, was vooral te danken aan Zwarthoed en Faes. Beide spelers speelden een uitstekende wedstrijd en vielen vooral in de tweede helft in positieve zin op. Zwarthoed noteerde zelfs zeven reddingen. In de tweede helft was het daarnaast niet de paal, maar de lat die een Fries doelpunt voorkwam. Een kwartier na rust bood voor de derde keer, na een van de vele corners voor SC Heerenveen, het houtwerk redding.

Excelsior kreeg na rust via onder meer Mattheij en Bruins kansen om de score te verdubbelen. In de 65ste minuut scoorde Fortes uit een corner, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege hands. Het slotoffensief kwam van SC Heerenveen, maar Excelsior hield het doel schoon. De grootste kans was een kopbal van Hoegh in de vierde minuut van de blessuretijd, die naast het doel belandde.

Door de zevende uitoverwinning gaat het seizoen 2017-2018 nu al de boeken in als het beste seizoen ooit in uitwedstrijden. Na dertien uitwedstrijden staat de teller al op 22 punten. Inclusief thuiswedstrijden heeft Excelsior nu 32 punten. Met dit aantal kan en mag het dit seizoen niet meer spannend worden.

SC Heerenveen – Excelsior: 0-1 (0-1)
36. Van Duinen 0-1

Gele kaarten: Fortes (Excelsior)
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Toeschouwers: 18.920

Opstelling Excelsior: Zwarthoed, Karami, Mattheij, Faes, Fortes, Faik, Messaoud (63. García), Koolwijk, Elbers (90+2. Hadouir), Van Duinen en Bruins (89. O’Neill).