Geflatteerde 4-1 in waterballet

Een week na de euforie is er weer de realiteit. Excelsior deed tijdens het waterballet in Sittard zeker niet onder voor Fortuna, maar ging wel met flinke cijfers onderuit. De 4-1 nederlaag was geflatteerd.

Door de flinke regenval was een groot deel van het veld bezaaid met plassen en slecht bespeelbaar. Met glijpartijen, bijzondere tackles en rare balletjes als gevolg. Maar goed, de supporters die vroeg hun bed uit moesten voor de reis naar Limburg waren allang blij dat het veld werd goedgekeurd.

Excelsior en Fortuna waren aan elkaar gewaagd. Excelsior begon iets beter aan de wedstrijd, maar kwam toch op achterstand. De eerste de beste kans van Fortuna was raak: een mooi schot van Lazaros Lamprou belandde achter Alessandro Damen. Hij scoorde na een halfuur ook de 2-0 – na een fout van Thomas Oude Kotte.

Maar gespeeld was het zeker niet. Nadat Damen met een goede redding kort na rust de 3-0 voorkwam, ging Excelsior steeds beter voetballen. Via clubtopscorer Ali Messaoud was het al snel 2-1. Vlak voor rust had hij die kans ook al moeten krijgen, toen hij in de zestien een knietje kreeg.

Maar scheidsrechter Cristiaan Bax en de VAR slapen, zoals Adrie Poldervaart dat zou zeggen, niet in een Excelsior pyjama. Ook in de tweede helft ontnamen ze Excelsior een strafschop. Bax constateerde een overtreding van Fortuna binnen de zestien toen Excelsior een corner nam, maar liet de corner opnieuw nemen in plaats van een strafschop te geven.

De stand was op dat moment al 3-1. Want hoewel de 2-2 in de lucht hing en Excelsior legio kansen kreeg op de gelijkmaker, vooral via Dennis Eckert, was doelman Alexei Koselev telkens een sta-in-de-weg. Fortuna was wél effectief en scoorde halverwege de tweede helft via Mark Diemers de 3-1. In blessuretijd werd het zelfs nog 4-1 via Andrija Novakovich, na een fout van Anouar Hadouir.

In de blessuretijd schoot Andrija Novakovich de wedstrijd na een fraaie actie op slot. Door de overwinning op Excelsior staat Fortuna Sittard nu negende in de eredivisie met 26 punten.

Zo kreeg Excelsior genoeg kansen tegen Fortuna Sittard, maar scoorde het maar één keer. Fortuna was een stuk effectiever, en werd ook nog eens in het zadel geholpen door verdedigende fouten. De nederlaag is geflatteerd, maar ook die leveren geen punten op. Maar slecht? Dat was het zeker niet.

Maar daar kopen we niets voor, zeker niet in deze fase van de competitie. En in de eredivisie van dit seizoen. Want zoals eigenlijk al sinds iedere speelronde na de winterstop pakte de concurrentie wél punten. Excelsior staat weer onder de streep. De volgende wedstrijd tegen FC Emmen is meer dan een zespuntenwedstrijd.