Gênante vertoning in Eindhoven

Verliezen van PSV is geen schande. Maar Excelsior zette zich vrijdagavond, niet voor het eerst dit seizoen, op een gênante wijze voor schut in Eindhoven. De Kralingers creëerden niets, niet eens een schot naast de palen, en gingen er met 6-0 af.

Jeroen Zoet heeft zijn keepersshirt waarschijnlijk ongewassen opgeborgen in de kast. De doelman van PSV was vrijdagavond niet meer dan een toeschouwer op het veld, zó weinig liet Excelsior zien. Dertien keer mocht Zoet de bal aanraken, omdat een medespeler de bal naar hem terugspeelde. Een doeltrap heeft hij niet hoeven nemen.

Ook Excelsior was, met een balbezit van 29 procent, weinig aan de bal. Poldervaart besloot zijn ploeg in een 4-3-3 formatie het veld op te sturen. Een verkeerde keuze, zo had hij zelf ook door na een halfuur spelen. Elías Már Ómarsson figureerde vooral als stand-in op de linksbackpositie en werd na een halfuur afgelost door LornzoBurnet. Het stond toen al 2-0, wat ook de ruststand was.

Op de spaarzame momenten dat Excelsior wél balbezit had, hielp het PSV in het zadel. Voor rust scoorde Luuk de Jong scoorde na een foute terugspeelbal van Sonny Stevens en kopte Robin van der Meer een corner van PSV in eigen doel. De verdediger was daarvoor nog goed weggekomen. Hij werkte Hirving Lozano naar de grond en kreeg een strafschop tegen. Na het bekijken van de videobeelden trok Jeroen Manschot de strafschop in, hoewel er wel degelijk contact was tussen de twee.

Het bleek uitstel van executie. Kort na rust scoorde Excelsior opnieuw een eigen doelpunt. Jurgen Mattheij liep een ongevaarlijke voorzet in eigen doel. De enorm knullige manier waarop hij zijn tiende (!) eigen doelpunt ooit maakte, was typerend voor de wedstrijd. PSV deed het daarna lang rustig aan, maar zette toch nog drie keer aan in de laatste tien minuten: 6-0.

En zo is het steeds knapper dat Excelsior nog altijd niet in de gevarenzone staat. Na vijftien wedstrijden staat de teller al op veertig tegendoelpunten. Ter vergelijking: vorig jaar kreeg Excelsior in het hele seizoen 56 doelpunten tegen. We waren euforisch na de overwinning op Vitesse, maar hebben te vroeg gejuicht. De eerste wedstrijden leefde Excelsior boven zijn stand. Het lijkt een lang seizoen te gaan worden.