Geslaagde voetbalquiz in het supportershome

 

Welke voormalige Excelsior-spelers scoorden ooit in een Europese finale? Welke Excelsior-speler kreeg dit seizoen de eerste rode kaart? Welke Excelsior-speler maakte dit seizoen het eerste eigen doelpunt? Welke huidige Excelsior-speler speelde ooit een bekerfinale? De echte kenners kwamen gisteren bovendrijven tijdens de voetbalquiz in het supportershome van Excelsior.
De quiz werd georganiseerd door de supportersvereniging Pro Excelsior en No Ball Games. De presentatie was in handen van Hans-Jörgen Nicolaï, die ruime ervaring heeft met dit soort quizzen. Hij verzorgt onder meer jaarlijks het officieuze Nederlands kampioenschap op dit gebied. In totaal waren er negentien koppels die rond kwart voor acht begonnen met twintig vragen over Excelsior. Daarna volgden twee rondes van twintig algemene vragen over (inter)nationaal voetbal.
Duidelijk werd dat je flink wat moet weten om hoog te scoren. Na beelden van de WK-finale Nederland – Spanje volgde geen vraag over het getoonde fragment (de kans van Arjen Robben), maar wilde Nicolaï weten wat de kleur was van de keeperstrui van Maarten Stekelenburg. Ook vroeg hij wie tijdens dat WK de reserve doelmannen van Spanje waren. Op Excelsior-gebied was er de lastige vraag tegen welke club de Kralingers speelden toen speler Andrew Braaf ooit op het veld helemaal de weg kwijtraakte? En bij welke Nederlandse clubs was Adrie Koster werkzaam als hoofdtrainer?
Uiteindelijk bleven aan het eind van de avond zes teams over die de finaleronde mochten spelen. Onder deze zes koppels het team van Excelsior-spelers Wouter Gudde en Leen van Steensel. Ook hoofd opleiding Marco van Lochem mocht samen met Ronald vd Helm in de finaleronde uitkomen. De hoofdprijs wonnen zij niet, want die ging naar het duo Blijleven/Smal. Dit duo had de meeste vragen goed in de finaleronde, gevolgd door het duo Gudde/Van Steensel.
Oh ja: de Excelsior-spelers die ooit scoorden in een Europese finale waren Piet den Boer (KV Mechelen) en Rinus Israel (Feyenoord), Miquel Nelom kreeg tegen ADO Den Haag de eerste rode kaart, Cees Paauwe maakte in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen het eerste eigen doelpunt en Geert-Arend Roorda kwam namens sc Heerenveen uit in de bekerfinale. Je moet het allemaal maar net weten…