Go Ahead bezorgt Excelsior eerste oefenverlies

Excelsior heeft in traditionele oefenwedstrijd tegen Go Ahead Eagles een, inmiddels traditionele, nederlaag geleden. Vrijdagavond eindigde in Terwolde de dertiende ontmoeting op rij in een 2-0 nederlaag. Het is de eerste verliespartij van Excelsior deze voorbereiding.

Ricardo Moniz koos ditmaal voor Sander Fischer als aanvoerder. De opstelling was verder weer weinig verrassend, behalve dat Denis Mahmudov en Tobias Kleijweg voor het eerst deze voorbereiding op het wedstrijdformulier stonden. Beide spelers, hersteld van blessures, begonnen op de bank. Excelsior speelde voor het eerst in de nieuwe uitshirts.

Blessure Haspolat
De eerste helft was slecht aan de kant van Excelsior. Het lukte niet om druk te zetten, waardoor de ploeg nauwelijks gevaarlijk kon worden, en vooral verdedigend speelde Excelsior slordig. De grootste domper volgde al binnen een kwartier toen Dogucan Haspolat met veel pijn aan zijn enkel onder begeleiding het veld moest verlaten.

Terwijl Hervé Matthys begon aan zijn warming-up om hem te vervangen en Haspolat zijn enkel met ijs werd ingetapet, scoorde Go Ahead Eagles dankzij slecht verdedigen de 1-0. Kort nadat Thomas Verhaar van dichtbij op aangeven van Robin van der Meer huizenhoog overschoot verdubbelden de Deventenaren de score, opnieuw met een intikkertje na slecht verdedigen.

Goede tweede helft
Na de rust waren de rollen omgedraaid. De tweede helft was bijna volledig voor Excelsior, dat veel beter speelde en vrijwel non-stop in de aanval was. Het probleem: er werd niet gescoord. Dat de scheidsrechter steeds meer de controle over de wedstrijd leek kwijt te raken hielp ook niet mee, en zorgde voor oplopende irritaties op het veld en op de bank.

In de tweede helft liepen veel aanvallen via Mahmudov, na rust vervanger van de onzichtbare Joël Zwarts. Goede kansen waren er via Jeffry Fortes (schot vanuit de lucht), Ahmad Mendes Moreira (rakelings voorlangs via de voet van een Go Ahead-speler) en Nathan Tjoe-A-On (afstandsschot).

Maand tot de competitie
De wedstrijd tegen Go Ahead Eagles liet zien dat Excelsior er nog niet is. Zorgwekkend is dat absoluut niet: de competitie begint pas over een kleine maand. Werk aan de winkel is er vooral achterin. De verdediging werd een aantal keer volledig te kijk gezet door een gebrek aan snelheid. Voorin is het probleem vooralsnog zoals elk seizoen: het rendement is te laag. Daarnaast is het hopen dat de blessure van Haspolat meevalt.

Het trainingskamp in Delden is voorbij en Excelsior heeft nu vijf oefenwedstrijden achter de rug. Er staan nog vier wedstrijden op het programma voor de competitie begint. De eerstvolgende is dinsdag in Mariënberg tegen Heracles Almelo.

Go Ahead Eagles – Excelsior: 2-0 (2-0)
16. Zakaria Eddahchouri 1-0
29. Maarten Pouwels 2-0

Gele kaart: Luigi Bruins, Robin van der Meer en Jeffry Fortes.

Opstelling Excelsior: Maarten de Fockert (61. Alessandro Damen), Thomas Oude Kotte, Robin van der Meer (71. Nathan Tjoe-A-On), Dogucan Haspolat (19. Hervé Matthys), Kyle Ebecilio (71. Tobias Kleijweg), Luigi Bruins, Joël Zwarts (46. Denis Mahmudov), Sander Fischer, Thomas Verhaar, Ahmad Mendes Moreira en Jeffry Fortes.