‘Het voelde als een seizoen voor spek en bonen’

 

De meeste supporters zullen afgelopen seizoen jaloers hebben toegekeken hoe Sander Wesdijk er als fotograaf wél bij kon zijn. “Aan de ene kant is het leuk, maar het voelde echt als een seizoen voor spek en bonen. Ik heb liever dat ik met iedereen op de tribune sta en de volgende ochtend weer helemaal schor ben. Je gaat naar het stadion voor het logo op het shirt, de medesupporters, de gezelligheid en sfeer.”

De thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht – op de tribune – noemt Sander dan ook het hoogtepunt van het seizoen. “Alleen toen had ik het gevoel: dit is echt weer gewoon normaal. Dit is mijn club, een wedstrijd waar ik heel de week naartoe leef en waarvoor ik naar het stadion ga. Verder was het: oh ja, vanavond nog naar een wedstrijd toe. Dan kom je in een leeg stadion, vaak druip je weer af en dan rijd je dat pokke-eind weer naar huis.”

Geen ontlading
“Het was echt verschrikkelijk”, zo omschrijft Sander de lege stadions. “Zonder publiek is er vrij weinig aan in het voetbal. Dat heb ik wel gemerkt. De ontlading die je als supporter hebt op de tribune in een normaal seizoen, die was er eigenlijk gewoon niet.” Geluk bij een ongeluk: dat gold ook voor de teleurstelling bij weer een nederlaag.

Sander was er uiteindelijk 34 van de 42 wedstrijden bij. Soms lukte het zelfs hem niet om een wedstrijd te mogen bijwonen, bijvoorbeeld in de competitie bij MVV. Wegens coronamaatregelen, kreeg hij te horen, terwijl hij in de beker wel gewoon welkom was in Maastricht. “Ik dacht een paar keer: dit wordt lastig. Ik zat dan een paar uur voor de wedstrijd nog met mensen van de tegenstander aan de telefoon, en dan lukte het uiteindelijk alsnog.”

Feestje na afloop
Wie in het stadion is, ziet ook de dingen die niet op televisie verschijnen. Het meest opvallende noemt Sander het feestje dat de spelers na afloop van de laatste (verloren) wedstrijd vierden. “Ik doe alle moeite, neem vrije dagen op, koop dingen voor mijn camera, reis stad en land af. En dan word je negende en gaan ze feestvieren.” Hij snapt heus dat spelers blij zijn dat ze vakantie hebben. “Als je verloren hebt, wil je zien dat ze verslagen op het veld zitten en zwaar geïrriteerd naar huis gaan. Maar dat is het mooie verhaal wat je als supporter in je hoofd hebt. Nu zit je er dichter op en merk je dat soort dingen.”

Zo deed het ook “een beetje pijn” om te zien hoe snel spelers de foto’s die Sander maakte na afloop van een wedstrijd op Instagram plaatsten. “Je hebt een romantisch beeld in je hoofd als supporter hoe spelers moeten zijn. Je bent voetballer, geeft alles voor het logo en de clubkleuren. Dat is niet drie keer hoofdschuddend naar de kleedkamer lopen als de camera nog draait, je telefoon pakken en een leuke foto van jezelf plaatsen. Of zeggen dat je blij bent met je doelpunt, terwijl je verloren hebt.”

We bladerden met Sander door zijn fotocollectie van afgelopen seizoen en kozen vijf foto’s uit die het seizoen samenvatten.

6 maart 2021, Almere City FC – Excelsior: 4-1

Op sportief gebied zat het seizoen vol met teleurstellingen. Het kiezen van een dieptepunt is dan ook lastig. Deze foto op bezoek bij Almere City FC springt er voor Sander uit. “Je ziet Ómarsson echt afdruipen. Dit was wel een wedstrijd waarbij je van tevoren dacht: misschien valt hier iets te halen. Almere was aan een slechte reeks bezig en had de trainer ontslagen. Excelsior is dan normaal gesproken de perfecte remedie, maar nu had ik stiekeme hoop dat het zomaar eens onze kant op kon vallen. Maar zoals je aan de foto kan zien…”

19 januari 2021, MVV Maastricht – Excelsior: 2-2 (4-5p)

Hoogtepunten waren er gelukkig ook, met stip op één de achtste finale in het bekertoernooi die na strafschoppen werd gewonnen bij MVV Maastricht. “We kregen zoveel kansen en dan denk je: je krijgt straks penalty’s… Het zal toch niet? Dat had perfect bij dit seizoen gepast. De ontlading op het veld was heel mooi om te zien. Ik merkte het ook aan mezelf, ook al was het nog steeds minder dan normaal met de lege tribunes. Zeker bij een uitwedstrijd in de beker, als je na pingels wint, dat moet supermooi zijn. Frustraties van het thuispubliek en ontlading in het uitvak.”

3 januari 2021, Excelsior – NAC Breda: 0-3

Alle foto’s op Sanders camera hebben een gemeenschappelijke deler: lege tribunes, zoals hier thuis tegen NAC Breda. “Het mooiste met deze foto vind ik dat je de lege tribune ziet, maar ook dat deze nog is opgeknapt in de tijd dat er geen supporters mochten komen. Dan is het mooi om te zien: er is nog wel iets. Het zijn niet alleen lege tribunes, er zit nog iets van de club in.”

5 april 2021, SC Cambuur – Excelsior: 7-2

De coronamaatregelen zorgden er ook voor dat spelers niet eens normaal in een dug-out konden zitten. Ze moesten plaatsnemen op de tribune of, zoals hier in Leeuwarden, op een provisorisch in elkaar getimmerde dug-out. “Op iets wat kan doorgaan voor het uitvak van Jong AZ. De verslagenheid in zo’n gek seizoen is perfect samengevat op deze foto. Het was heel apart.”

9 februari 2021, Excelsior – Vitesse: 0-1

Maar al bleven de stadions vrijwel het hele seizoen leeg, de steun van supporters bleef. Young Boys Kralingen was er eigenlijk altijd bij buiten de hekken. Zoals hier in de kwartfinale van de beker tegen Vitesse. Dat duel zette Excelsior niet alleen sportief op de kaart, maar ook zijn supporters. “Voor het eerst zat er eindelijk weer iets van leven in de brouwerij tijdens de wedstrijd. Je had het gevoel: hier kan wat gaan gebeuren op het veld. Zeker door de supporters met vuurwerk en fakkels. Een mooie sfeeractie. We hebben niet veel supporters, maar dit laat wel zien: few but loyal.”