Het zit eens mee in de slotfase

Excelsior gaat de nacompetitie nog ontlopen, denkt Ricardo Moniz. Maar daarvoor zou een onwaarschijnlijke inhaalrace nodig zijn. Vijf punten moeten er worden goedgemaakt in de laatste drie wedstrijden, gezien het doelsaldo misschien zelfs zes. Het punt tegen Willem II (1-1) lijkt er meer een in de strijd om zestiende te worden. Met de huidige standen staat dat gelijk aan het ontlopen van een mogelijke stadsderby in de play-offs.

De eerste helft tegen Willem II was er een zoals zovelen dit seizoen. Lachwekkend, zo slecht als Excelsior speelde, met een verdiende 0-1 achterstand bij rust. Moniz greep in de rust in met een dubbele wissel en Excelsior was zowaar de iets betere in de tweede helft. Toch leek alles in de slotfase weer mis te gaan. Maar ineens zat alles mee, wat eerder dit seizoen zo tegen zat.

Eerst was daar de VAR die ingreep, en daardoor werd de strafschop van Willem II ingetrokken. En in de derde minuut van de blessuretijd verspeelde Excelsior nu eens niet de punten, maar pakte het een punt door een goal van Mounir El Hamdaoui. Een verdiende gelijkmaker, en nu eens niet een zuur gevoel na de wedstrijd.

Of het punt iets waard is, weten we over enkele weken. Misschien de komende dagen al. Dinsdag speelt De Graafschap tegen FC Emmen, donderdag wacht voor Excelsior de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Met dat programma kunnen de kaarten zomaar eens zo goed als geschud zijn, met wedstrijden tegen Heracles Almelo en AZ in het vooruitzicht.