Hicham Faik verkozen tot speler van het jaar

 

Hicham Faik is door de supporters van Excelsior verkozen tot Speler van het jaar 2017-2018. In een spannende verkiezing kreeg de middenvelder 25 procent van de stemmen en bleef daarmee Mike van Duinen (16%) en Theo Zwarthoed (10%) voor. Na de laatste wedstrijd tegen Ajax kreeg hij de bokaal uitgereikt door zijn broertje Ibrahim Faik.

De 26-jarige Faik debuteerde in 2012 bij Almere City FC in het betaalde voetbal en kwam in 2016 na een proefperiode terecht bij Excelsior. In twee seizoenen maakte de middenvelder veel indruk in Kralingen. Faik scheurde in april 2017 de binnenband in zijn knie, waardoor hij afgelopen seizoen de beslissende periode van de competitie aan zich voorbij moest laten gaan. Dit seizoen kwam hij sterker dan ooit terug. Faik miste maar één competitiewedstrijd, kwam vijf keer tot scoren en gaf drie assists.

De supporters die op Hicham Faik hebben gestemd, roemen de middenvelder vooral voor zijn bepalende rol dit seizoen. Faik wordt veelvuldig geprezen om beslissende doelpunten die hij maakte op belangrijke momenten, zoals zijn rake vrije trap in de uitwedstrijd tegen FC Twente op 27 oktober. Excelsior had weinig in te brengen in Enschede, maar na een rake vrije trap van Faik kantelde de wedstrijd en won Excelsior met 3-1.

Op belangrijke momenten in het seizoen maakte hij een doelpunt of gaf hij een assist, die een wedstrijd in ons voordeel liet kantelen. Hierdoor pakten we veel punten.
~ Luc Mulder

Een andere reden waarom veel supporters kozen voor Faik, is om zijn technische vaardigheden. Als Hicham Faik scoorde, was het bijna een zekerheid dat deze in het overzicht kwam van de mooiste doelpunten van de week of maand. Duidelijk is dat de supporters dit seizoen volop genoten van de acties van de middenvelder:

Hicham is een speler waar je voor naar het stadion komt. Houdt het overzicht, kan een tegenstander van het kastje naar de muur sturen (…) genoten van zijn acties dit seizoen!
~ Martin Lips

De afgelopen vier jaar was de winnaar van de speler van het jaar het daaropvolgende seizoen niet meer te bewonderen in Kralingen. Met de verkiezing tot speler van het jaar komt ook voor Hicham Faik een einde aan zijn periode bij Excelsior. Hij tekende begin april een driejarig contract bij het Belgische Zulte Waregem. Wij wensen Hicham veel succes toe in België en bedanken hem voor twee mooie jaren in Kralingen.

Hij is zeer constant, speelt slim en heeft een aantal schitterende en belangrijke doelpunten gemaakt. We zullen hem missen!
~ Willem-Jan Huntjens