Inspiratieloos Excelsior gaat af tegen Jong Ajax

Excelsior kan ook niet meer teren op de goede resultaten in thuiswedstrijden. Tegen Jong Ajax werd het 1-3, en daarmee bezorgde Excelsior zichzelf de eerste thuisnederlaag van het seizoen. Het was een heel slechte avond om snel te vergeten.

Doordat Siebe Horemans geblesseerd was, schoof Dogucan Haspolat door naar de verdediging. In de aanval stonden drie centrumspitsen, Ahmad Mendes Moreira begon op de bank, en dat zorgde voor een bijzonder inspiratieloze eerste helft. Excelsior kreeg één kans via Jeffry Fortes, en dat was het. Het stond toen al 0-1 voor Jong Ajax, omdat diezelfde Fortes Jurgen Ekkelenkamp in de achtste minuut bij een corner volledig vrijliet.

Met het inbrengen van Mendes Moreira begon Excelsior na rust dreigender. De hoop was echter weer snel vervlogen, opnieuw na acht minuten, toen Lassina Traoré de voorsprong van Jong Ajax verdubbelde. Halverwege de tweede helft zorgde een verstandsverbijstering van Sander Fischer voor een nog meer dramatische avond.

Terwijl Excelsior nota bene een vrije trap kreeg, had Fischer aanmerkingen op de scheidsrechter. Daar kreeg hij geel voor, en cynisch klappen leverde direct een tweede kaart op. Scheidsrechter Erwin Blank floot een dramatische wedstrijd, maar zo’n onprofessionele actie van een ervaren speler als Fischer mag niet gebeuren.

Waar Excelsior vorige week lang tegen tien man speelde, maar niet scoorde, was het nu dus andersom. Nog geen tien minuten na de rode kaart kwam Excelsior zelfs terug in de wedstrijd toen Rai Vloet de aansluitingstreffer maakte. De vreugde was van korte duur; Traoré bracht het verschil binnen drie minuten weer terug tot twee. Toen Stijn Meijer daarna plaats moest maken voor Thomas Oude Kotte, werd duidelijk dat het restant een kwestie van de schade beperken werd.

Excelsior blijft vijfde maar de achterstand op plek twee is gegroeid tot zes punten. De uitwedstrijd tegen De Graafschap volgende week wordt een cruciale, wil Excelsior voorlopig hoop blijven houden op rechtstreekse promotie. Op dit moment mogen we echter al blij zijn als Excelsior de nacompetitie haalt. Op een derde van de competitie is duidelijk dat dit het niveau is van deze ploeg, en dat is helaas niet al te best.

Excelsior – Jong Ajax: 1-3 (0-1)
8. Jurgen Ekkelenkamp 0-1
53. Lassina Traoré 0-2
70. Rai Vloet 1-2
73. Lassina Traoré 1-3

Gele kaart: Dogucan Haspolat, Robin van der Meer, Ahmad Mendes Moreira (Excelsior), Liam van Gelderen, Quinten Timber en Boy Kemper (Jong Ajax)
Rode kaart: Sander Fischer (62e minuut, 2x geel, Excelsior) en Noa Lang (90+2e minuut, 2x geel, Jong Ajax)

Scheidsrechter: Erwin Blank
Toeschouwers: 3.571

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Dogucan Haspolat, Sander Fischer, Hervé Matthys, Robin van der Meer, Jeffry Fortes, Luigi Bruins, Rai Vloet, Joël Zwarts, Stijn Meijer (77. Thomas Oude Kotte) en Elias Mar Omarsson (46. Ahmad Mendes Moreira).

Foto’s: Pim Waslander/Soccrates