Jaaroverzicht deel 2: eind goed, al goed

 

Van plek vijftien in januari, via een ontluisterende 2-7 tegen SC Cambuur en een periodetitel, naar plek twee in december. 2021 was een jaar van uitersten voor Excelsior Rotterdam. SV Pro Excelsior blikt in twee delen terug op goede én slechte tijden. We eindigen met de laatste zes maanden, waarvan niemand had durven dromen dat die zó succesvol zouden verlopen.

Lees hier het eerste deel van het jaaroverzicht.

Juli 2021
Met een zo goed als nieuwe maar bijzonder kleine selectie konden we in de voorbereiding weer pezen in de provincie. Het leverde wisselvallige en niet al te hoopgevende resultaten op, zoals een nederlaag tegen de Belgische amateurs van Winkel Sport (0-1).

Op transfergebied gebeurde er lange tijd wederom helemaal niets. Joël Zwarts en Elías Már Ómarsson trokken de deur achter zich dicht en er kwam niets voor terug. De zorgen groeiden met de dag onder supporters. Een paar dagen voor de seizoenstart begonnen de persen dan eindelijk te draaien, te beginnen met het binnenhalen van de ervaren verdediger Sven Nieuwpoort.

Augustus 2021
Mét publiek op de tribunes werd het seizoen 2021-2022 thuis afgetrapt tegen TOP Oss. De verwachtingen waren niet al te hoog en toen we met 0-1 weer naar huis gingen, leek het wederom een lang seizoen te gaan worden. Maar in Kerkrade werd – toen nog verrassend – met 2-1 gewonnen. Thuis tegen een flink versterkt FC Volendam werd het 1-1 en op bezoek bij Jong Ajax werd er eveneens met 2-1 gewonnen. Wat voor moois kon er gaan gebeuren?

Terwijl er lange tijd dus niets gebeurde op transfergebied, waren de spelers die al in april en mei waren binnengehaald het meest bepalend voor een nieuw Excelsior. Ineens waren de zorgen om tegendoelpunten verdwenen dankzij Stijn van Gassel en Redouan El Yaakoubi. Na het huren van Marouan Azarkan en diens creativiteit bleek voorin ook ineens een gouden duo te staan met Thijs Dallinga als afmaker.

September 2021
September was de maand waarin de topscorer van de eerste divisie opstond. Dallinga legde er vier in op bezoek bij FC Den Bosch (5-0), dat alle hoeken van het veld kreeg te zien. Excelsior stond daarna ineens op de tweede plaats en die werd thuis tegen FC Dordrecht (3-1) met succes verdedigd. In Doetinchem (1-3) ging het voor het eerst goed mis, maar na een simpele zege thuis tegen Jong PSV (3-0) sloot Excelsior de maand als koploper af. Winnen was ineens de normaalste zaak van de wereld. De Dallingameter stond intussen op negen.

Oktober 2021
De koppositie betekende ook dat Excelsior op bezoek bij NAC Breda (1-4) de eerste periode in de wacht kon slepen. Kon, want de ploeg zakte door het ijs. Een gemiste kans en dat met een loodzware periode voor de boeg met drie duels op rij tegen een degradant: FC Emmen (1-0), VVV-Venlo (3-0) en ADO Den Haag (2-0). Maar die leverden negen punten op, zes doelpunten voor en nul tegen. We keken naar een ploeg vol jonkies, maar wel een ploeg die alles geeft en strijden en winnen eer aandoet. Het was weer genieten om supporter van Excelsior te zijn.

Maar juist na die indrukwekkende reeks kregen we – na een zakelijke zege in de beker tegen IJsselmeervogels (3-0) – een ouderwets Excelsior te zien. In een chaotisch duel ging het zowel binnen als buiten de lijnen helemaal mis tegen FC Eindhoven (3-4). Het werd een wedstrijd die landelijke aandacht kreeg vanwege biergooiende en op de middenstip worstelende studenten. En Dallinga? Die had er eind oktober twaalf in liggen. Het leverde hem een bronzen schild op, niet alleen als topscorer maar ook als beste speler van de beste periode. Van Gassel werd de beste doelman.

November 2021
De zo betrouwbare verdediging liet bij Telstar (5-2) opnieuw steken vallen, maar dankzij vier goals van – natuurlijk – Dallinga werd er wel overtuigend gewonnen. Een week later ging het tegen het kwakkelende Almere City FC (4-4) weer helemaal mis en dat moesten we weer achter de televisie aanschouwen, want de voetbalstadions gingen opnieuw op slot.

Na die tien tegengoals in drie duels ging de focus bij trainingen weer nadrukkelijk naar verdedigen. Bij Helmond Sport (5-1), met opnieuw een hattrick van Dallinga, zag het er weer een stuk beter uit. November werd afgesloten met een moeizame en late thuiszege op Jong FC Utrecht (2-1), dankzij een kopbal van de kleinste man op het veld Azarkan. Dallinga was intussen de meest scorende spits ooit in de eerste divisie, met 21 goals na 17 duels.

December 2021
In een windering, nat en ijskoud Wijdewormer zette Excelsior op de eerste maandagavond van december in de slotfase een heel belangrijk resultaat neer tegen Jong AZ (2-0). Een handje supporters had de moed verzameld om in deze omstandigheden naar het sportpark af te reizen en de ploeg te steunen. Zij zagen Excelsior een gat slaan als het gaat om directe promotie en omdat FC Volendam eerder die speelronde punten had verspeeld, was het Excelsior dat als nummer twee achter de laatste wedstrijd van periode twee inging.

Met tientallen supporters buiten het stadion ging het tegen MVV (2-1) ditmaal niet mis. En toen zij voor de ingang klaarstonden om het nacompetitieticket te vieren, werd ineens duidelijk dat TOP Oss 1-1 maakte tegen Jong Ajax. Waardoor Excelsior onverwachts ineens ook de periodetitel in de wacht sleepte. Het jaar duurde vervolgens een week te lang. Nadat het bekertoernooi met opgeven hoofd werd verlaten tegen FC Groningen (2-4 na verlenging), volgde nog een domper in Dordrecht (1-1).

Met knikkende knieën gingen we de transferperiode in, want Dallinga – die opnieuw het bronzen schild won – had er inmiddels 25 in liggen.

(Tekst: Dylan Metselaar / Foto’s: Excelsior Rotterdam)