Moeiteloos de koker in voor tweede bekerronde

 

‘Het begint weer ergens op te lijken’ kan gerust worden veranderd in ‘het lijkt er weer op’. In de eerste ronde van de KNVB Beker deed Excelsior thuis tegen Helmond Sport wat er mag worden verwacht. De Kralingers kwamen nauwelijks tot niet in de problemen en voetbalden zich met een 4-0 zege moeiteloos de koker in voor de tweede bekerronde.

Trainers voeren vaak nogal eens massaal wijzigingen door in het bekertoernooi, maar dat gold ditmaal niet voor Marinus Dijkhuizen. Hij wijzigde zijn basiselftal wel op drie plekken. Robin van der Meer (eerste basisplek sinds december), Ahmad Mendes Moreira en Mats Wieffer startten in plaats van Sander Fischer (geschorst), Nathan Tjoe-A-On en Dylan Seys (beiden bank).

Excelsior kreeg alle gelegenheid om het spel te maken en brak halverwege de eerste helft de ban. Joël Zwarts gaf van links voor ter hoogte van de achterlijn, Mendes Moreira nam op de borst aan en legde de bal klaar zodat Reuven Niemeijer kon uithalen. Kort voor rust werd opnieuw over de linkerflank opgebouwd en was het Van der Meer die messcherp voorgaf op Elías Már Ómarsson die kundig met het hoofd afwerkte. Het enige gevaar van Helmond Sport, dat de rust in ging zonder schoten op doel, was een schot op de lat.

In de tweede helft duurde het opnieuw even voor Excelsior het heft in handen nam. Op het moment dat Helmond Sport aandrong en de lat opnieuw redding bracht, besliste Ómarsson de wedstrijd. Een snelle tegenaanval ging opnieuw over rechts en ditmaal was het Siebe Horemans die de IJslander – tussen twee man in – in staat bracht zijn twaalfde van het seizoen te maken. De mooiste goal van de avond viel niet veel later. Zwarts kreeg alle ruimte om door te lopen richting de zestien na een heerlijke pass kreeg van Niek den Heeten, haalde snoeihard uit en maakte via onderkant lat de 4-0.

Zoals gezegd: het lijkt er weer op. Een zeer solide en degelijke wedstrijd met een meer dan prima resultaat. Het begint daarnaast haast normaal te worden dat Excelsior opnieuw het doel schoon hield. Inmiddels alweer voor de derde (!) wedstrijd op rij. Na een slechte reeks waait de wind weer in de rug. Op naar Go Ahead.

Excelsior – Helmond Sport: 4-0 (2-0)
26. Reuven Niemeijer 1-0
44. Elías Már Ómarsson 2-0
61. Elías Már Ómarsson 3-0
68. Joël Zwarts 4-0

Gele kaart: Julian Baas (Excelsior), Orhan Džepar en Boyd Reith (Helmond Sport)

Scheidsrechter: Nick Smit
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans (71. Abdallah Aberkane), Thomas Oude Kotte, Hervé Matthys, Robin van der Meer (71. Nathan Tjoe-A-On), Reuven Niemeijer, Mats Wieffer (64. Stijn  Meijer), Julian Baas (46. Niek den Heeten), Ahmad Mendes Moreira, Elías Már Ómarsson en Joël Zwarts (71 Thomas Verhaar)

Foto’s: Sander Wesdijk