Moreel weer verder geknakt

Het moreel van Excelsior is dinsdagavond weer wat verder geknakt. Voor de derde wedstrijd op rij volgde na goed spel en een 2-0 voorsprong teleurstelling. Niet Excelsior, maar NEC gaat de koker in voor de volgende ronde van het bekertoernooi (2-3 na verlenging).

Het zou te makkelijk zijn om de uitschakeling toe te schrijven aan Jochem Kamphuis. De scheidsrechter floot weliswaar een dramatische wedstrijd, een VAR in het bekertoernooi had niet misstaan, maar Excelsior had dit natuurlijk opnieuw nooit weg mogen geven.

Want de Kralingers lieten in het eerste halfuur een duidelijk krachtsverschil zien. NEC werd overlopen en na een halfuur stond het 2-0. Luigi Bruins scoorde uit een strafschop en Robin Buwalda in eigen doel.

Vanaf dat moment was het weer de vraag wat er in het hoofd van de spelers omgaat na een 2-0 voorsprong. Denken ze dat de zege binnen is? Dat ze het rustiger aan kunnen doen? Of hebben de laatste twee wedstrijden ervoor gezorgd dat het vertrouwen op dat moment geknakt is? Dat het toch wel weer mis zal gaan?

De 2-0 was in elk geval weer een kantelpunt in het nadeel van Excelsior. Kort erna werd er op domme wijze een strafschop weggegeven en maakte NEC de aansluitingstreffer. Het spel van Excelsior werd steeds slordiger en tien minuten voor tijd ging de bal weer op de stip. Het leek meer op een schwalbe, maar je moet als speler weten dat de scheidsrechter hem kan geven.

Ook Marcus Edwards maakte daarna een domme fout. Hij kreeg voor een schwalbe zijn tweede geel en Excelsior stond ineens met tien man. Ook hier geldt: je hebt al geel op zak en weet dat de scheidsrechter hem kan geven. Ook assistent-trainer André Hoekstra mocht met rood vertrekken na aanmerkingen op de leiding.

Het had allemaal niets uitgemaakt als de bal van Mounir El Hamdaoui in blessuretijd één centimeter meer naar rechts was geplaatst, maar de bal ging op de paal en het werd verlengen. In de verlenging had Excelsior het logischerwijs lastig met tien man. Vroeg in de tweede helft van de verlenging kwam NEC op 2-3. Excelsior knokte en probeerde het nog wel, maar kreeg de bal er niet in. De spelers hebben er in elk geval alles voor gegeven om nog gelijk te komen.

Het betekent dat NEC zaterdag in de koker zit en Excelsior is uitgeschakeld. Weer kwam Excelsior op 2-0. Weer was het onnodig. Weer zorgden stomme fouten voor teleurstelling. Het lijkt inmiddels een serieus probleem te gaan worden wat om meer dan kwaliteit gaat. Het enige medicijn? Een overwinning op VVV-Venlo.