Nu wel een zege op bezoek bij de hekkensluiter

Het duurde even, maar de eerste zege in de tweede seizoenshelft is eindelijk binnen. Op bezoek Helmond Sport verzuimde Excelsior na een vroege voorsprong lang de zege veilig te stellen, maar laat in de tweede helft vielen in drie minuten evenveel doelpunten. Het enige dat Excelsior kan worden verweten, is dat het ‘slechts’ 1-4 werd in Helmond.

Met Maarten de Fockert en Thomas Oude Kotte in de basis (Alessandro Damen en Hervé Matthys waren geblesseerd) begon Excelsior voortvarend tegen de hekkensluiter. Al na drie minuten lag het op links helemaal open en maakte Thomas Verhaar op aangeven van Joël Zwarts 0-1. Daarna kwakkelde de wedstrijd tot aan de rust nog 42 minuten lang voort.

Het zwakke Helmond Sport wist in een vrijwel leeg stadion geen kans te creëren. Excelsior kwam er zo nu en dan ineens snel uit, maar zette onvoldoende aan om voor rust een tweede erin te prikken. Twee open schietkansen van Rai Vloet faalden en kort voor rust haalde de doelman een aardig schot van Zwarts uit de kruising. Daarmee waren de bijzonderheden in de eerste helft op één hand te tellen.

Ook in het tweede bedrijf leek de score niet te worden uitgebreid. Een kwartier na de hervatting leverde een reeks kansen wederom niet de verlossende goal op. In drie minuten tijd zag Verhaar zijn schot verwerkt worden tot corner, stuiterde een poging van Wouter Burger net naast en schoot Zwarts van dichtbij diagonaal naast. Een voor het uitvak warmlopende Jeff Stans was lange tijd het hoogtepunt van de tweede helft.

Een uur lang was er niets aan de hand en was Excelsior veel beter, maar toch leek de ploeg het onheil over zichzelf af te roepen door de kansen niet af te maken. Ineens zette Helmond Sport aan en had het zomaar 1-1 kunnen zijn toen even niet werd opgelet en een Helmonder vogelvrij, gelukkig, over kopte.

Toch zat eindelijk een keer alles mee. En hoe. Drie keer aanzetten tussen de 70ste en 73ste minuut en Excelsior stond plots met 0-4 voor. Elías Már Ómarsson maakte er twee: een na een goede actie van Zwarts en een op aangeven van Vloet. Bij de vierde waren de rollen omgedraaid: Vloet scoorde dankzij een steekpass van Ómarsson en een uitkomende doelman. Daarbij leek Vloet echter wel geblesseerd te raken en hij verliet direct het veld.

Excelsior zou dit seizoen Excelsior niet zijn als het niet de nul liet. Givian Werkhoven redde de Helmondse eer met een lucky goal. Hij kreeg de bal voor zijn voeten nadat De Fockert een redding maakte, maar de bal terug in het veld kwam. Stijn Meijer en Burger verzuimden het verschil weer terug te brengen naar vier.

Na het prima spel tegen NAC Breda nu dan ook eindelijk weer een zege en veel doelpunten. Al was het vrijdag tegen de hekkensluiter, de start onder Marinus Dijkhuizen is prima en veelbelovend. Het gat met de plekken die géén play-offs betekenen, is weer wat groter en dat geldt hopelijk ook voor het vertrouwen. We zullen zien of dit het begin is van een goede reeks, met thuiswedstrijden tegen Jong AZ en FC Den Bosch voor de boeg.

Helmond Sport – Excelsior: 1-4 (0-1)
3. Thomas Verhaar 0-1
70. Elías Már Ómarsson 0-2
72. Elías Már Ómarsson 0-3
73. Rai Vloet 0-4
80. Givan Werkhoven 1-4

Gele kaarten: Guus Joppen, Kay van de Vorst (Helmond Sport) en Thomas Oude Kotte (Excelsior)

Scheidsrechter: Laurens Gerrets
Toeschouwers: 1.337

Opstelling Excelsior: Maarten de Fockert, Thomas Oude Kotte, Abdallah Aberkane, Sander Fischer, Brandon Ormonde-Ottewill, Luigi Bruins, Rai Vloet (75. Arsenio Valpoort), Wouter Burger, Elías Már Ómarsson, Joël Zwarts (89. Ahmad Mendes Moreira) en Thomas Verhaar (83. Stijn Meijer)