Nul nul nul nul nul nul nul nul!

Zouden Alessandro Damen en de verdedigers al zijn bijgekomen? Er gebeurde thuis tegen MVV immers iets wat bijna historisch te noemen is: de nul! En dan prikte Excelsior er zelfs ook nog eens in kort tijdsbestek drie binnen. Een ruime en zakelijke zege, dat we dat nog kunnen zeggen in dit seizoen vol dieptepunten. Toch gebeurde het.

Er moest iets gebeuren, zei trainer Marinus Dijkhuizen vooraf. ,,Omdat we gewoon te kwetsbaar zijn.’’ Een understatement voor een promotiekandidaat met 55 tegendoelpunten na 27 wedstrijden. En dus probeerde hij het met Thomas Oude Kotte en Ahmad Mendes Moreira in plaats van aanvoerder Sander Fischer en Thomas Verhaar.

Veel leek het niet uit te maken in de eerste helft. Voor wie pas na de rust in het stadion was: jullie hebben werkelijk niets gemist. Of je moet van een gezapige pot voetbal houden tussen twee ploegen die nauwelijks een kans wisten te creëeren. Toch betekende dat ook dat Excelsior geen kans weggaf en zónder tegengoal ging rusten. Zelfs dat is dit seizoen al noemenswaardig.

Aanvankelijk veranderde na rust weinig aan het spelbeeld, al was Excelsior veel vaker voor de goal van MVV te vinden. Alleen deed hetzelfde probleem als zo vaak deed zich weer voor: tot kansen leidde het nauwelijks. Was het niet de laatste pass die faliekant misging, dan bleken de spelers te angstig om op doel schieten. Maar opnieuw: MVV had een nóg groter wonder nodig voor een doelpunt.

Toen was daar ineens de 64ste minuut. Normaal gesproken wordt Excelsior veelvuldig weggecounterd, nu kon Joël Zwarts er na een corner van MVV ineens snel op uit. Hij legde uitstekend af op Elias Mar Omarsson, die beheerst en fraai afrondde. En waar normaal gesproken moet worden gevreesd voor de gelijkmaker binnen anderhalve minuut, gaf de goal Excelsior nu wel vertrouwen.

In een tijdsbestek van een kwartier liep Excelsior van een bloedeloze 0-0 uit naar een 3-0-voorsprong. Een kwartier voor tijd kopte Rai Vloet snoeihard raak uit een corner, vier minuten daarna prikte Omarsson in tweede instantie zijn tweede binnen. De IJslander staat nu op twaalf doelpunten, waarvan zeven in de laatste vijf wedstrijden.

Eindelijk beleefde Excelsior eens een avond zonder zorgen. Het spel was dan niet geweldig, toch voetbalde de ploeg zich doodsimpel in korte tijd naar 3-0. En: de nul. Dat gebeurde vrijdag precies drie maanden geleden voor het laatst. Voor het vorige thuisduel zonder tegengoal moeten we zelfs terug naar de eerste speelronde in augustus.

Op naar Jong Ajax-uit, zoals een wedstrijd tegen een beloftenploeg betaamt op maandagavond.

Excelsior – MVV Maastricht: 3-0 (0-0)
64. Elias Mar Omarsson 1-0
75. Rai Vloet 2-0
79. Elias Mar Omarsson 3-0

Gele kaart: Marnick Vermijl en Luc Mares (MVV Maastricht)

Scheidsrechter: Robin Hensgens
Toeschouwers: 2.750

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Thomas Oude Kotte, Abdallah Aberkane, Cameron Humphreys, Brandon Ormonde-Ottewill, Luigi Bruins, Rai Vloet, Wouter Burger, Elias Mar Omarsson, Joël Zwarts en Ahmad Mendes Moreira